Dieta si nutritie

Dieta grupelor sangvine

Trasaturile genetice constituie factori esentiali in determinarea predispozitiei pentru anumite afectiuni. Exista boli ce apar cu o frecventa mai mare la persoanele care apartin unei anumite grupe sanguine, decat la celelalte. De aceea, o alimentatie care ia in considerare caracteristicile genetice, determinate de grupa sanguina a respectivei persoane, va contribui in mare masura la mentinerea starii de sanatate a acesteia. Grupa 0 Purtatorii grupei 0 au nevoie de cantitati mai mari de vitamina B, precum si de lichide si vegetale cu efecte antiinflamatoare si depurative, pentru a contracara efectele negative ale consumului de carne, spre exemplu bolile articulare. Avind o aciditate gastrica crescuta, posesorii acestei grupe sanguine trebuie sa consume alimente si plante cu efect protector si intaritor asupra stomacului (patrunjel, menta, prune, ardei rosu). De asemenea, merele, coacazele, smochinele, socul, mango-ul, contribuie la mentinerea sanatatii organismului posesorilor acestei grupe sanguine. Caracteristici ale grupei 0
  • este una dintre cele mai vechi grupe de sange
  • aproape 40% din populatia Euporei are aceasta grupa
  • cei care au grupa 0 au un aparat digestiv foarte activ, dar care nu se poate adapta la schimbarile nutritionale si ambientale bruste
  • stomacul lor digera foarte bine proteinele animale
  • se recomanda activitate fizica regulata si intensa
sfaturi practice daca te incadrezi in aceasta grupa incearca sa limitezi consumul de cereale, paine si legume; dintre fructe, poti manca prune proaspete si uscate; evita in schimb portocalele, mandarinele si capsunele (fructele acide, in general); limiteaza consumul de lapte si produse lactate; obisnuieste-te sa mananci peste si carne rosie mai slaba si renunta la toate tipurile de carne conservata; limiteaza consumul de alcool, bea doar un pahar de vin la fiecare masa; consuma spanac, varza, laptuci si broccoli – activeaza metabolismul, ceapa si usturoi; evita cartofii, varza de Bruxelles, varza rosie, maslinele si ciupercile; nu consuma cafea, cola si bauturi acidulate in exces, evita cu desavarsire ceaiul negru. Grupa A La fel ca si grupa 0, este foarte raspandita in Europa (40%). Persoanele care au aceasta grupa sunt caracterizate printr-o mare putere de adaptare la schimbarile nutritionale, chiar daca au un aparat digestiv mai fragil si un sistem imunitar mai slab; se recomanda activitate fizica relaxanta, yoga, de exemplu Sfaturi practice daca te incadrezi in aceasta grupa mananca multe fructe, de cel putin trei ori pe zi. Evita insa portocalele; opteaza pentru o dieta aproape vegetariana si limiteaza consumul produselor pe baza de faina de grau; consuma multe legume, cu exceptia ardeilor, maslinelor, cartofilor, verzei si a ciupercilor cultivate; o lingura de ulei de masline pe zi in salata de legume te ajuta sa digeri mai repede; evita otetul deoarece irita stomacul; mananca peste in loc de carne; mananca seminte de dovleac, de floarea-soarelui, nuci si fructe uscate. Acestea sunt cateva ingrediente pretioase pentru dieta ta; evita mancarea cu carne tocata si prajelile; un pahar de vin rosu pe zi este un bun ajutor pentru inima; la fel si o cafea normala sau o ceasca de ceai verde. Grupa B Persoanele apartinind acestei grupe sanguine trebuie sa aiba o alimentatie mixta, care sa contina totusi o cantitate mai mare de carne decit in cazul grupei A. Trebuie sa se tina cont si in cazul lor de efectele unei alimentatii necorespunzatoare. "Punctele slabe" ale persoanelor cu grupa sanguina B sunt sensibilitatea crescuta la infectii virale, predispozitia pentru asa numitul sidrom al oboselii cronice, pentru depresii si diverse alte tulburari ale sistemului nervos. Spanacul, o importanta sursa de clorofila, ajuta la cresterea rezistentei organismului, prevenind si instalarea simptomelor oboselii cronice si a tulburarilor sistemului nervos central. Magneziul, cromul si zincul joaca un rol important in reglarea nivelului sanguin al glucozei, prevenind astfel diabetul zaharat. nu este foarte raspandita in Europa (15%) originile acestei grupe se gasesc la populatiile orientale persoanele care au aceasta grupa de sange sunt foarte echilibrate si au aparatul digestiv foarte eficient si o mare capacitate de adaptare la schimbari au un bun sistem imunitar se recomanda activitate fizica moderata si echilibrata. Sfaturi practice daca te incadrezi in aceasta grupa mananca foarte variat; ca sa nu te ingrasi, evita consumul de porumb, linte, arahide si seminte de susan; opteaza pentru lapte si produse lactate; consuma carne de miel, iepure si berbec. Evita, in schimb carnea de pui; paste si orez consuma moderat; mananca mult peste, evita insa fructele de mare; consuma multe legume, dar evita rosiile si maslimele; fructele sunt bine tolerate, in special prunele si strugurii; nu exagera cu consumul de produse pe baza de grau, de fructe uscate sau de seminte uleioase; bea mult ceai verde. Grupa AB este grupa sanguina cea mai rara din Europa (5%) si cea mai tanara (a aparut acum aproximativ 1000 de ani), dar foarte complexa din punc de vedere biologic acest tip de sange se adapteaza in mod extraordinar schimbarilor care apar in viata de zi cu zi din pacate, persoanele care au aceasta grupa de sange au aparatul digestiv destul de slab, iar sistemul imunitar vulnerabil se recomanda activitate fizica moderata. Sfaturi practice daca te incadrezi in aceasta grupa in general, alimentele care dauneaza grupelor A si B au acelasi efect si pentru aceasta grupa; fac exceptie cateva alimente, precum rosiile; alimentele care te vor ajuta sa slabesti sunt: tofu, pestele, laptele si produsele lactate, algele si ananasul; evita carnea rosie; limiteaza consumul produselor pe baza de faina de grau; consuma orez si paste; mananca multe fructe. De preferat sunt strugurii, prunele si fructele de padure. Nu sunt tolerate bananele; mananca, din abundenta, legume. Pentru salate foloseste ulei de masline; Dieta in functie de grupele sangvine mai contine si sfaturi asura unor suplimente alimentare , a eliberarii de stres, exercitii fizice si caracteristici de personalitate pentru fiecare tip. Se spune ca aceasta dieta are multe beneficii, printre care: evitarea virusilor obisnuiti si a infectiilor, intarzierea imbatranirii, si mentinerea pe cale naturala a uneo greutati corporale normale. De asemenea, se spune ca ajuta la lupta impotriva unor boli mortale, cum sunt, cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul si insuficienta renala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare