Dieta si nutritie

#zaharuri #ficat gras #dieta #grasime #dulciuri #suc

Dieta de 9 zile scade procentul de grasime din ficat cu 20%

Eliminarea zaharului din alimentatie pentru o perioada de doar 9 zile a redus semnificativ acumularea de grasime in ficatul unor copii si adolescenti care au facut obiectul unui studiu realizat de o echipa medicala de la Universitatea San Francisco din California (UCSF).

Dieta experimentala a presupus eliminarea zaharului prezent in general in bauturile racoritoare, sucuri din fructe si in majoritatea alimentelor procesate, relateaza agentia Xinhua, citata de Agerpres.

Susan Noworolski, profesor asociat de radiologie si imagistica medicala la Universitatea San Francisco din California (UCSF), a declarat pentru sursa citata ca rezultatele cercetarii s-au dovedit pozitive in cazul copiilor si adolescentilor si spera ca acestea se pot aplica unei populatii mai numeroase.

Realizata de o echipa de oameni de stiinta din cadrul Universitatii Touro din Vallejo, California, si de la UCSF, cercetarea a analizat efectele unei diete cu un continut redus de fructoza, un tip de zahar adaugat in mod obisnuit in bauturi racoritoare si in numeroase gustari din comert si au descoperit ca grasimea din ficat a scazut, in medie, cu peste 20% in aceasta scurta perioada de timp. Acest lucru demonstreaza eficacitatea unei strategii de incetinire a cresterii in spirala a bolilor metabolice cronice.

''Aceasta reducere semnificativa a grasimii din ficat in doar noua zile in care a fost scazut aportul de fructoza este fara precedent'', a subliniat Noworolski, coautoarea studiului publicat luni in jurnalul "Gastroenterology", citat de Agerpres.

Prevalenta bolii ficatului gras in randul adolescentilor din Statele Unite a crescut mai mult decat dublu in ultimii 20 de ani si este considerata ca fiind cauza unei game largi de tulburari din cauza cresterii rezistentei la insulina, care atenueaza capacitatea corpului de a controla nivelul glicemiei, ceea ce duce la aparitia diabetului de tip 2 si a altor afectiuni metabolice.

De asemenea, oamenii de stiinta au descoperit ca participantii la studiu au pierdut foarte putin din greutate urmand aceasta dieta — mai putin de 1% — diferenta atribuita in special eliminarii apei din organism.

Potrivit cercetatorilor, beneficiile in ceea ce priveste reducerii procentului de grasime din ficat nu sunt o urmare a scaderii din greutate, asa cum au banuit unii oameni de stiinta, ci sunt specifice reducerii cantitatii de fructoza din alimentatie. Fructoza este in mod normal metabolizata in ficat, unde mare parte din aceasta este transformata in grasime.

In cadrul dietei experimentale, caloriile din fructoza au fost inlocuite cu cele din alimente bogate in glucoza. Spre deosebire de fructoza, glucoza, care se regaseste in cereale si unele legume, este principala sursa de energie a organismului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare