Programeaza 5 mese pe zi
Ca sa urmezi, cu succes, o dieta, fie ca este vorba despre un regim de slabire sau de un regim alimentar cu anumite recomandari de la medic, trebuie sa ai un program riguros, care sa cuprinda hrana in portii mici, de mai multe ori pe zi. Urmeaza sfaturile nutritionistilor si programeaza 5 mese pe zi, iar, ca sa asiguri o dieta ca la carte, ai grija sa aloci procentul corect de calorii pentru fiecare masa, in functie de momentul din zi in care te afli.
Respecta, pe cat posibil, urmatoarele proportii: 25% din numarul total de calorii al zilei pentru mic dejun, 10% pentru gustarea de la ora 11.00, 35% la pranz, 10% pentru gustarea de dupa-amiaza si 20% la cina.
Verifica ingredientele din preparate
La fel de important, pe langa momentul meselor, este ce anume alegi ca hrana zilnica. Nevoia ta de energie se masoara in kilocalorii si se refera la valoarea energetica din diverse alimente. Citeste, cu atentie, etichetele produselor pe care le cumperi si ai grija sa nu exagerezi cu preparatele care au un continut caloric foarte mare. De obicei, semipreparatele, produsele conservate, dulciurile procesate au valori calorice ridicate, asa ca evita sa le consumi in exces.
Desi nu ai timp,intotdeauna, sa pregatesti ceva de mancare, cauta alternative pentru hrana proaspata si nutritiva. De exemplu, comanda de la Pep & Pepper masa de pranz la birou sau o cina usoara pentru momentul in care ajungi acasa, dupa o zi plina.
Numara caloriile la fiecare masa
In momentul in care te-ai decis ce vrei sa mananci la o masa, este bine sa calculezi caloriile pe care urmeaza sa le consumi. In acest fel, vei sti cum stai fata de totalul de calorii pe care ti-ai programat sa-l consumi, in functie de alocarea pe cele 5 mese cotidiene. De asemenea, daca e nevoie, poti ajusta numarul de calorii de la celelalte mese, pentru ca, la sfarsitul zilei, sa respecti numarul de calorii prescris.
Iata cum arata un tabel de calorii, considerat la 100 de grame, din fiecare ingredient sau produs:
Fructe
- Piersici - 45 kcal
- Struguri - 70 kcal
- Kiwi - 50 kcal
- Pere - 42 kcal
Legume
- Tomate - 20 kcal
- Varza - 23 kcal
- Morcovi - 33 kcal
- Castraveti - 15 kcal
- Cartofi fierti - 60 kcal
- Vinete - 28 kcal
Lactate
- Iaurt (1,5% grasime) - 51 kcal
- Kefir (1% grasime) - 38 kcal
- Lapte (3,2% grasime) - 60 kcal
- Smantana (10% grasime) - 115 kcal
- Cascaval - 230 kcal
Carne
- Carne de porc - 350 kcal
- Carne de vita - 90 kcal
- Pui prajit - 210 kcal
- Carne de rata - 405 kcal
Creeaza meniuri personalizate
Ca sa nu pierzi timp, mereu, cu numaratul caloriilor, incearca sa-ti faci propriul meniu o singura data si apoi sa ramai la proportiile stabilite. Spre exemplu, daca vei manca carne de vita fiarta cu rosii felii, vei stii ca pranzul are 110 calorii, iar data viitoare nu vei mai calcula. De asemenea, daca iti place, spre exemplu, sa mananci o anumita combinatie de alimente, de exemplu salata verde cu ton, nu ezita s-o incluzi in meniul tau. Daca iti place ceea ce mananci, o sa urmezi mult mai usor dieta pe care ti-ai propus-o.
Daca vrei sa ai o nutritie corecta, respecta dieta ca la carte. De modul cum calculezi caloriile alimentelor de la o masa depind succesul in lupta cu kilogramele in plus si efortul de a trai sanatos.
Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-skmqp
Advertorial