Dieta si nutritie

#alimente antidepresive #antidepresive #depresie #alimentatie sanatoasa #alimentatie #dieta

Dieta antisuparare: alimente care te binedispun

O alimentatie sanatoasa este o binecuvantare nu doar pentru silueta, ci si pentru starea de spirit, multe dintre alimente avand puternice efecte antidepresive. Iata ce alimente trebuie sa introduci in dieta ta zilnica, pentru a tine depresiile la distanta:

Alimente bogate in acid folic

Un studiu realizat la Universitatea de Est din Finlanda a aratat ca alimentele bogate in acid folic sunt esentiale in prevenirea depresiei. Consuma de trei ori pe saptamana linte, cereale integrale, ficat, sparanghel, broccoli si avocado, cunoscute pentru continutul ridicat de acid folic. Si cercetatorii americani de la Universitatea Harvard au constatat ca intre 15% si 38% dintre persoanele care sufera de depresie au deficienta de acid folic, dar si de vitaminele B6 si B12.

Mananca mai mult peste

Persoanele deprimate au o concentratie redusa de acizi grasi Omega 3, conform mai multor studii. Asadar, o stare buna de spirit inseamna si un aport suficient de acizi grasi Omega 3. Se gasesc din abundenta in pestele gras, precum tonul, somonul, heringul, macroul. Daca nu iti place pestele, poti opta pentru fasole, nuci si seminte de in, care au un continut ridicat de acizi grasi Omega 3. Incearca sa mananci astfel de alimente de trei-patru ori pe saptamana. Un studiu efectuat in Marea Britanie arata ca persoanele care mananca rar peste sunt de doua ori mai predispuse la depresie, fata de cele care il includ in alimentatia zilnica.

Alimentele bogate in triptofan

Triptofanul este o substanta care se gaseste in alune, peste, lapte, oua si care ajuta la producerea de serotonina, nimeni altul decat hormonul fericirii, responsabil pentru starea ta de bine. Asadar, este ideal sa mananci o data pe zi un fel de mancare care sa contina alimente bogate in triptofan.

Consuma nuci zilnic

Unul dintre cele mai sanatoase alimente care lupta cu supararile sunt nucile, deoarece au un continut ridicat de seleniu, mineral care previne aparitia starilor de anxietate. Este de ajuns sa mananci cativa mieji de nuca in fiecare zi, spun specialistii, fie la micul dejun, fie dupa masa de pranz sau dupa cina. Odata cu trecerea zilelor, vei simti o imbunatatire considerabila a starii de spirit.

Idee de meniu pentru o zi

Mic dejun: doua oua fierte, doua-trei felii de sunca, un pahar cu suc de portocale
Pranz: o supa de linte, legume la gratar cu somon, o prajitura cu nuci
Cina:
ficatei de pui cu piure de cartofi, salata de fructe

Sursa foto: prevention.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului