Dieta si nutritie

#dieta alimentara #depresie #omega 3 #carbohidrati #stres #anxietate # seleniu

Dieta alimentara si depresia

O dieta echilibrata si sanatoasa ajuta la prevenirea si tratarea simptomelor depresiei. Anumite alimente sunt esentiale pentru inlaturarea stresului si depasirea anumitor perioade stresante din viata.

Chiar daca nu exista o dieta general valabila pentru inlaturarea depresiei, anumite alimente te vor ajuta sa te simti mai bine si sa iti recapeti increderea in fortele proprii.

Astfel, daca vrei sa previi sau sa tratezi este indicat sa consumi alimente bogate in acizi grasi omega 3, carbohidrati si seleniu . De asemenea, este foarte important sa petreci cat mai mult timp in aer liber, pentru a beneficia de cat mai multa vitamina D.

Iata ce schimbari poti face in alimentatie pentru a preveni depresia:
 

Consuma mai multe alimente bogate in acizi grasi omega 3


Acizii grasi omega 3 au numeroase beneficii pentru sanatate. Previne si incetineste dezvoltare tumorilor canceroase. Specialistii au gasit insa si o legatura stransa intre consumul de acizi grasi omega 3 si depresie.

Populatiile care consuma cantitati mici de acizi grasi se confrunta mai des cu cazuri de depresie. De asmenea, si persoanele care consuma cantitati mici de fructe de mare, extrem de bogate in omega 3, sunt mult mai expuse riscului de depresie.

Este astfel recomandat sa consumi regulat alimente bogate in acizi grasi omega 3 precum: somon, ton, sardine, nuci, seminte, varza sau spanac.
 

Consuma alimente bogate in carbohidrati


Daca suferi de depresie, anumite diete alimentare pot agrava aceasta afectiune, printre care si dieta Atkins . Consumul in exces de alimente bogate in carbohidrati, precum paine sau paste, mareste in mod natural nivelul de serotonina din creier.

Pe masura ce nivelul de serotonina din creier creste, nivelul de anxietate scade, ceea ce duce la calmare. Este astfel indicat ca in momentele de depresie sa consumi astfel de alimente. Ai grija insa ce fel de carbohidrati alegi.

Cerealele integrale, fructele si legumele proaspete contin carbohidrati benefici pentru sanatate. De asemenea, sunt bogate in fibre si nutrienti si sarace in zahar.
 

Dubleaza cantitatea de vitamina D


Vitamina D mareste in mod natural nivelul de serotonina din creier. Este extrem de eficienta in tratarea simptomelor depresiei sezoniere, intalnite in special in lunile reci. Vorbeste cu medicul de familie despre acest aspect si fa si cateva analize generale.

De asemenea poti petrece mai mult timp in aer liber, timp de 20 de minute in fiecare zi, sau ia suplimente cu vitamina D, simpla, sau in combinatie cu calciu sau ulei de peste.
 

Suplimenteaza doza de selenium


Seleniul este un mineral esential pentru sanatate. Specialistii au descoperit insa si o legatura stransa intre deficienta de seleniu si depresie.

Astfel, suplimentele cu seleniu reduc in mod vizibil simptomele depresiei. Seleniu se gaseste insa in mod natural si in numeroase alimente.

Surse importante de seleniu sunt nucile, cerealele integrale, fasolea, mazarea, lintea, fructele de mare si carnea fara grasimi.

Suplimentele de seleniu trebuie luate insa numai la recomandarea medicului. In cantitati mari, seleniul este toxic.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare