Dieta si nutritie

#dieta alimentara #tratament cancer #regim alimentar #cancer #chimioterapie

Dieta alimentara in perioada chimioterapiei

Chimioterapia este procesul medical prin care se administreaza medicamente extrem de puternice menite sa inhibe dezvoltare celulelor cancerigene si apoi sa le distruga pe acestea. Totusi, chimioterapia reprezinta un proces care, dincolo de distrugerea celulelor cancerigene, ataca si parti sanatoase ale corpului. Unul dintre efectele neplacute ale chimioterapiei este acela ca provoaca dureri la nivelul danturii si ca astfel alimentele trebuie selectionate cu mare atentie.

In cazul in care urmezi un tratament de chimioterapie , trebuie sa alegi cu mare atentie regimul alimentar pe care vrei sa ti-l insusesti. Dincolo de acest aspect, trebuie sa alegi alimente care iti cresc nivelul de energie.
 

Mergi la un nutritionist


Inainte de a urma orice sfat este bine sa stabilesti o intalnire cu un medic nutritionist care sa iti dea o serie de sfaturi personalizate, in functie de tipul de cancer de care suferi.
 

Proteine


Adauga proteine regimului alimentar zilnic. Proteinele reduc senzatia de oboseala pe care majoritatea persoanelor care urmeaza un tratament de chimioterapie o au. In acest sens ar fi bine sa consumi carne de peste (somon in special), carne de vita , fasole, oua si lapte.
 

Nutrienti


Opteaza pentru o dieta bogata in nutrienti, chiar si dupa ce sedintele de chimioterapie sunt finalizate. Vitaminele si mineralele iti vor ajuta corpul sa se recupereze si regenereze mai bine dupa o astfel de perioada de soc.
 

Supe si sucuri naturale


Incearca sa consumi zilnic cate un pahar de suc natural preparat in casa. Concentreaza-te asupra sucurilor de legume (morcovi, telina, sfecla rosie, radacina de patrunjel etc) si fructe (portocale, fructe de padure , struguri, mere, banane etc). Aceste sucuri pot fi consumate ca atare, insa daca ti se par prea concentrate le poti dilua cu o parte de apa.
 

De evitat


In primul rand evita dulciurile. Acestea reprezinta alimente pe care celulele canceroase le prefera pentru ca le mentine in continua dezvoltare. De asemenea, alcoolul ar trebui evitat, la fel si prajelile sau alimentele de tip fast-food. Incearca sa mentii un regim alimentar cat mai sanatos si natural.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare