Dieta si nutritie

#sanatate #operatie #dieta si nutritie #alimentatie post operatoriu #dieta operatie

Dieta alimentara dupa operatie

Anumite interventii chirurgicale necesita o perioada de recuperare mai lunga, iar pentru a grabi procesul de vindecare este recomandat sa consumi doar anumite alimente. Operatiile la nivelul inimii, al vezicii biliare sau stomac se numara printre operatiile dupa care ai nevoie de o dieta alimentara speciala.

Dincolo de recomandarile medicului in privinta alimentatiei, iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa treci mai usor peste perioada post operatorie si sa te recuperezi mai repede.

Consuma alimente bogate in fibre

O problema frecventa in perioada post operatorie este constipatia, iar aceasta este foarte periculoasa in primele zile dupa operatie. Orice tip de presiune si incordare puternica poate duce la deschiderea operatiei, la aparitia infectiei si la alte complicatii. Incearca sa consumi cat mai multe alimente bogate in fibre, pentru un tranzit intestinal rapid.

Opteaza pentru cereale integrale (si chiar paine din cereale, in locul celei albe), pentru fructe si legume proaspete.

Fructele sunt cunoscute pentru cantitatea de fibre pe care o contin, dar si pentru ca au vitamina C, element care protejeaza organismul impotriva infectiilor. La randul lor, legumele, in special cele verzi, reprezinta o sursa buna de fier, fibre, vitaminele A si B.

Consuma alimente lichide

Dupa o interventie chirurgicala este necesar sa stimulezi o digestie foarte buna si usoara. Dieta cu lichide este cea mai buna si recomandata in acest sens, mai ales ca astfel este marita viteza de absorbtie a nutrientilor. Consuma frecvent lapte si lactate lichide, super de legume sau carne, dar si sucuri de fructe.

Adauga calorii la dieta

Caloriile sunt deosebit de importante in procesul de vindecare de dupa orice operatie. Desi in perioada post-operatorie scade apetitul culinar, este recomandat sa incerci sa mananci des, portii mici de mancare. Pentru a mari aportul de calorii se recomanda sa consumi piureuri de legume in care adaugi unt sau sa mananci dulciuri (dar numai daca medicul isi da acordul in acest sens).
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare