Te-ai fi gandit vreodata ca zmeura reduce riscul de aparitie a bolilor cronice, cum sunt afectiunile cardiovasculare, diabetul, obezitatea sau maladia Alzheimer? Cei care au descoperit aceste proprietati sunt biologii americani, care au prezentat in primavara, la San Diego, sase studii privind beneficiile fructelor rosii si aromate, conform fr.canoe.ca.
Cea mai importanta concluzie prezentata de Departamentul de Nutritie si Stiinta Alimentara din cadrul Universitatii din Texas a fost legata de rolul antiinflamator al zmeurei, datorata polifenolilor din continut.
In plus, oamenii de stiinta din cadrul Universitatii Washington au demonstrat, cu ajutorul testelor pe animale de laborator obeze, beneficiile zmeurei asupra nivelului de zahar din sange.
Zmeura este de un real ajutor pentru persoanele care vor sa slabeasca, 100 g contin doar 38 kcal. In plus, zmeura combate constipatia, datorita continutului bogat de fibre, 65 g contin 4,2g de fibre.
Un alt beneficiu deloc de neglijat este continutul de vitamina C, 100 g de zmeura furmizeaza organismului cu 30% mai multa vitamina C decat doza zilnica recomandata.
Conform lediet.fr, 100 gr de zmeura aduc organismului:
- Energie : 38 kcal
- Proteine : 1.20 g
- Lipide : 0.40 g
- Glucide : 6 g
- Fibre : 6.70 g
- Calciu : 22 mg
- Magneziu : 20 mg
- Potasiu : 220 mg
- Fier : 0.70 mg
- Sodiu : 3 mg
- Vitamina C : 25 mg
Atentie! Zmeura se perimeaza usor, de aceea trebuie consumata in maximum doua-trei zile dupa recoltare!
Sursa foto: pixabay.com