Dieta si nutritie

De unde vine... foamea?

Poate va puneti adesea intrebarea „ De ce imi mai este foame daca tocmai am mancat?”. Si de aici parca problemele nu se mai termina: cresterea in greutate si implicit acumularea kilogramelor in plus.

 

Potrivit medicilor, senzatia de foame este cauzata de variatia brusca a nivelului de glicemie . In momentul in care zaharul din alimente trece in sange, iar glicemia creste, persoana in cauza resimte senzatia de foame. De aceea este foarte important sa evitati zaharurile simple ca zaharul pudra sau cubic, prajiturile, bauturile acidulate deoarece este antrenata cresterea brusca a insulinei.

Totusi, daca senzatia de foame devine permanenta, chiar daca mancati echilibrat, este necesar sa consultati medicul care sa va prescrie un dozaj al glicemiei. De asemenea, in urma unor controale medicale pentru a se va stabili daca este vorba de o intarziere in evacuarea alimentelor solide si/sau lichide.

Tratamentele includ de obicei medicamente care se administreaza pe cale orala, care actioneaza asupra motilitatii gastrice, si modificari alimentare (ritmul meselor, aportul de fibre si de zaharuri lente).

Proteinele elimina senzatia de foame

Cercetatorii din cadrul Universitatii Washington din Seattle, SUA au ajuns la concluzia ca dietele cu alimente bogate in proteine pot tine senzatia de foame sub control. Specialistii sunt de parere ca proteinele sunt cele mai bune elemente care pot tine sub control hormonul ce controleaza foamea.

La acest studiu au participat 16 voluntari care au fost nevoiti sa consume trei tipuri de bauturi. Fiecare bautura contine o cantitate diferita de carbohidrati, proteine si grasimi.

Voluntarilor le-au fost colectate mostre de sange inainte de consumul primei bauturi, iar apoi la fiecare 20 de minute, timp de sase ore de la consum. Cercetatorii au observat ca atunci cand nivelele de proteine erau mari, voluntarilor li se facea mai greu foame. Insa, atunci cand nivelul de carbohidrati era mare, senzatia de foame care i-a cuprins pe voluntari a fost mult mai intensa si s-a instalat mult mai repede decat in mod normal.

 

Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare