Dieta si nutritie

#rosii tuguiate #rosii

De ce rosiile tuguiate pot fi periculoase pentru sanatate. Explicatiile specialistilor

Rosiile tuguiate pot fi un pericol pentru sanatate, avertizeaza specialistii. Daca unii fermieri sustin ca acel mot este o caracteristica a unui soi bulgaresc de rosii, specialistii avertizeaza ca acesta poate indica fortarea coacerii cu diverse chimicale.

 

”Sunt foarte putine soiuri de cultura care in mod natural produc acest mucron dat de o gena, gena B. Practic este un caracter de soi, asa cum este la Prekos. Dar, trebuie stiut ca cele care au un tugui foarte pronuntat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare fortata a fructelor”, declara Costel Vanatoru, cercetator la SCDL Buzau.   

Specialistul sustine ca multe dintre aceste soiuri de rosii sunt crescute in solariile sau gradinile unor legumicultori care recurg pentru grabirea coacerii la substante controversate, precum Ethrel sau 2,4D, interzise candva tocmai pentru ca erau folosite excesiv.

”Putem vorbi de stimulatori aprobati, pe care pot sa-i utilizeze cultivatorii, dar si interzisi, care sunt mult mai concentrati. Acestia provoaca formarea acelui mucron foarte dezvoltat. Se folosea in trecut si inca se mai foloseste, din pacate, 2,4D, un erbicid care a fost folosit mult timp ca stimulent pentru polenizare, chiar pentru maturare fortata a fructelor”, spune Vanatoru.

Costel Vanatoru a explicat cum se desfasoara intregul proces de fortare a coacerii tomatelor.

”Se stropeste planta sau se aplica la codita cu un tampon cu vata imbibata in aceste substante. Acolo unde este aplicat Ethrel sau 2,4D, se producea o strangulare ce blocheaza alimentarea cu substante nutritive, cu hrana, a plantei, opreste fructul din cresetere si grabeste coacerea. Se practica, din pacate, pentru a prinde pret, sa valorifice mai devreme recolta”, spune cercetatorul Costel Vanatoru. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare