Dieta si nutritie

#slabit #alimentatie #dieta de slabit #sport

De ce nu slabesti?

De cate ori ai incercat sa tii o dieta de slabire si pentru ca nu ai obtinut rezulatatele pe care ti le doreai, ai renuntat fara sa vezi unde ar fi problema?

 

Foarte multi oameni incearca sa slabeasca, insa putini reusesc. Cei mai multi cred ca fac tot ce trebuie, devin frustrati si de aceea, in final renunta.

Desi tu CREZI ca faci totul ca la carte, noi iti prezentam cateva dintre motivele pentru care nu slabesti!

Teoretic pare usor sa arati mai bine, mananci mai putine calorii decat arzi si faci sport!

Dar de ce nu functioneaza si la tine?

In practica, slabirea nu este niciodata atat de simpla ca in teorie si se poate gresi in multe privinte.

Studiile arata ca majoritatea metodelor folosite pentru a slabi, nu functioneaza cum ar trebui, iar in timp, pot duce la ingrasare!

Nu iti fa griji! In acest articol vom evidentia cateva greseli frecvente, pe care oamenii le fac cand incearca sa slabeasca, dar si solutii pentru a le indrepta!

1. Motivul pentru care faci exercitii fizice este sa arzi calorii

Cei care fac sport pentru a arde mai multe calorii nu au succes, pentru ca in final ajung sa manance mai multe calorii.

Insa cei care se antreneaza pentru propriile motive (este distractiv, ori pentru a avea conditie fizica sau pentru masa musculara), nu tind sa compenseze mancand mai mult. Oamenii au tendinta sa se recompenseze dupa activitatile fizice ce tin de slabire.

Solutia: Stabileste obiective legate de performanta, nu de slabire. Constientizeaza ca ceea ce arzi in timpul antrenamentelor este doar o picatura intr-o galeata, comparativ cu celelalte beneficii ale exercitiilor fizice:

  • Masa musculara mai mare si densitate osoasa mai buna.
  • Motivarea de a urma si alte obiceiuri sanatoase care sa te mentina energizat, motivat si suplu.
  • Sensibilitate la insulina mai mare si toleranta la glucoza mai buna.

2. Faci prea mult cardio si prea putine antrenamente cu greutati sau pe intervale de intensitate

Cercetarile arata ca antrenamentul aerobic este ineficient pentru a slabi si ca uneori poate impiedica slabirea.

Motivul pentru care oamenii se ingrasa atunci cand fac cardio de intensitate joasa, este ca de cele mai multe ori se recompenseaza prin a manca mai mult, iar pe termen lung, antrenamentul cardio duce la pierderea masei musculare, scazand rata metabolica.

Daca nu mananci din ce in ce mai putin sau nu cresti mereu intensitatea si durata antrenamentelor, te vei ingrasa.

Solutia: Antrenamentele pe intervale de intensitate, precum sprinturile sau antrenamentele cu greutati (fitnessul) sunt unelte puternice, care iti dau inapoi mult mai multe avantaje in ceea ce priveste slabitul si sanatatea, comparativ cu efortul depus.

3. Ai abordat taierea caloriilor in loc de cresterea proteinelor si scaderea carbohidratilor

Daca reduci drastic caloriile (cu 1200 -1500 pe zi) vei fi nevoit sa te lupti cu foamea.

Orice lucru ti se va parea un calvar, iar pentru ca nivelele de energie sunt mici, vei fi mai stresat pentru ca se va elibera mai mult cortizol. O dieta bogata in proteine si saraca in carbohidrati va rezolva aceste probleme si vei putea slabi fara chinuri.

Solutia: Planuieste-ti mesele in jurul unor surse de proteine precum peste, carne de vita, de porc, de pui, iaurt sau oua. Pe langa faptul ca sustine masa musculara, o dieta bogata in proteine are si alte beneficii:

  • Creste rata metabolica pentru ca organismul arde mai multe calorii cand digera proteinele, fata de carbohidrati sau grasimi.
  • Ajuta la controlul glicemiei, scazand pofta de zaharuri.

Inlocuirea unei mese din zi cu o proteina din zer, a cărei formulă a fost creată pentru a oferi o masa completa, fara grasimi, ce va devein un real ajutor in cura ta de slabire, dar si cu o serie de proprietăți biologice unice: efecte anti-cancerigene, efecte pro-imune și efecte pozitive asupra sănătății sistemului digestiv.

Daca telul tau este de a mări masa musculară și de a reduce grăsimea corporală, o combinatie de proteine masa musculara si aminoacizi, te poate ajuta.

Un pachet cu suplimente de calitate cu proteine pentru masa musculara, MUSCLE & NO FAT poate fi important în a te ajuta să schimbi compoziția corporală și să obții cât mai mult din antrenamentul tău.

4. Esti sedentar chiar daca faci antrenamente

Cand stai jos perioade mari de timp, sensibilitatea la insulina si toleranta la glucoza scad, ceea ce inseamna ca organismul nu arde energie eficient si este mai probabil sa stocheze grasime.

Studiile arata ca antrenamentele regulate nu rezolva sedentarismul. Desigur, daca te antrenezi frecvent vei fi intr-o forma mai buna, vei avea o sensibilitate mai buna la insulina, vei avea mai multa masa musculara si un metabolism mai sanatos, comparativ cu cineva care nu face nimic.

Dar antrenamentele nu sunt suficiente daca stai 7-12 ore intr-un scaun.

Solutia: Fa un efort constient de a fi cat mai activ. Monitorizeaza-ti pasii cu un pedometru si ai grija sa faci cel putin 10 000 pe zi.

5. Consumi prea multi carbohidrati

Dietele sarace in carbohidrati facute corect te pot ajuta sa slabesti pentru ca duc in mod natural la un consum mai mic de calorii, creand un deficit caloric.

Dar cele mai cunoscute diete low-carb nu sunt ferite de neajunsuri, ceea ce inseamna ca multe pot merge prost. Cele mai intalnite greseli includ:

  • te bazezi pe alimente ambalate/procesate in loc de alimente integrale;
  • nu consumi legume;
  • nu consumi fibre alimentare si apa;
  • nu esti suficient de flexibil pentru a putea sa iti integrezi dieta intr-o viata sociala aglomerata;
  • nivele mici de energie din cauza nivelelor mici de glicogen;

Solutia: Multe din aceste probleme pot fi rezolvate cu cateva ajustari simple.

Modifica aportul de carbohidrati. Daca esti activ, dar vrei sa slabesti, poti consuma pana la 150 g /zi de carbohidrati cu indice glicemic mic, insa daca esti sedentar si rezistent la insulina, mananca doar 50 g/zi de carbohidrati cu indice glicemic mic.

Scapa de carbohidratii rafinati din dieta si inlocuieste-i cu carbohidrati fibrosi ce sunt satiosi si plini de nutrienti. Mananca o leguma verde la fiecare masa si fructe inchise la culoare (afine sau coacaze) pentru a satisface pofta de dulce.

6. Nu dormi suficient sau esti prea stresat

Corpul se bazeaza pe hormoni care regleaza metabolismul, stresul, foamea si somnul.

Daca o parte a acestei baze hormonale este intrerupta de lipsa somnului, stress acumulat sau saritul peste mese, tot bioritmul se da peste cap.

De aici apar urmatoarele probleme:

  • scade rezistenta la insulina si toleranta la glucoza, iar corpul tinde sa acumuleze grasime;
  • apare foamea;
  • hormonul de crestere nu se elibereaza cum trebuie, atat la barbati, cat si la femei;
  • la barbati apare si o scadere masiva a hormonului masculin;

Solutia: Dezvolta obiceiuri sanatoase in privinta somnului si gestionarea stresului. Stabileste un orar al somnului si urmeaza-l si in week-end-uri.

Exista o multime de lucruri mici care pot influenta slabirea. Iata cateva la care trebuie sa ai mai multa grija:

7. Nu bei suficienta apa

Sa fii hidratat este foarte important cand vrei sa slabesti, pentru ca apa este necesara pentru beta-oxidare, adica modul prin care corpul arde grasimile.

  • Daca urmezi o dieta saraca in carbohidrati si bogata in proteine, aportul adecvat de apa va elimina poftele de carbohidrati pentru ca pierzi automat o mare parte din apa retinuta, pe masura ce corpul isi reduce glicogenul din muschi.
  • Nu esti cinstit cu tine. Se aplica tuturor obiceiurilor tale, inclusiv cum mananci, cat dormi si cat de tare te antrenezi.

Sa nu fii onest cu tine sau sa dai vina pe altii, te va seta pentru a esua. Daca esti cinstit cu tine, vei vedea care este adevarata problema si vei putea face ajustari.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare