Dieta si nutritie

#cancer #diabet #fibre #cereale integrale #cereale

De ce este bine sa mananci zilnic alimente bogate in fibre

Un mar pe zi, plus alte fructe, legume si cereale integrale alcatuiesc un meniu care poate tine cu adevarat medicul la distanta.  Toate aceste alimente au in compozitia lor fibre , ingrediente care pot preveni aparitia bolilor de inima, a dibetului, a cancerului dar si cresterea in greutate.


Fibrele sunt o forma de carbohidrati pe care organismul nu le poate absorbi si se regasesc din belsug in alimente cum ar fi fasole, cereale, orez brun sau grau integral.


Necesitatea cantitatii de fibre depinde in functie de sex. Astfel, daca un barbat are zilnic nevoie de aproximativ 38 de grame de fibre, organismul femeii se multumeste cu numai 21 de grame.


Iata cateva dintre beneficiile pe care consumul de fibre il aduce sanatatii


Lupta impotriva bolilor de inima


Numeroase studii au aratat ca persoanele care consuma o cantitate suficienta de fibre, sunt mai putin supuse riscului de a avea probleme cardiace .  Un studiu realizat in anul 2008 a avut ca rezultat faptul ca numarul deceselor a scazut cu pana la 17% cu fiecare 10 grame de fibre consumate in plus.


Fibrele pot preveni bolile de inima, pot reduce nivelul colesterolului rau, dar si tensiunea arteriala.


Impiedica instalarea cancerului


O serie de cercetari facute pentru a vedea conexiunile dintre consumul de fibre si cancer au dezvaluit faptul ca dietele alimentare bogate in fibre, reduc riscul aparitiei tumorilor canceroase. Dovada acestui fapt este rezultatul unui studiu realizat in Marea Britanie, pe un esantion de 35.000 de femei, timp de 9 ani: femeile care au consumat o cantitate suficienta de fibre in tot acest timp, au prezentat mai putine celule canceroase inactive in corp spre deosebire de cele care  nu au introdus fibrele in alimentatia lor.


Lupta impotriva sindromului iritabil


Persoanele care sufera de sindromul colonului iritabil , care se confrunta cu diaree, constipatie, crampe si balonare, pot scapa definitiv de problema daca introduc fibrele in alimentatia lor. Acestea amelioreaza confortul digestiv si indeparteaza toate aceste simptome naplacute oferite de un colon iritabil .


Previn aparitia diabetului


Fibrele sunt un remediu excelent pentru persoanele prediscuse la imbolnavirea cu diabet, dar si pentru cele care sufera deja de aceasta boala. Cercetarile au dovedit in repetate randuri ca alimentele care contin o cantitate mare de fibre sunt asociate cu un risc mult mai scazut de diabet.


Ajuta la mentinerea greutatii


Fibrele sunt un ingredient excelent atunci cand vine vorba de slabit  si mentinerea greutatii dorite datorita faptului ca alimentele care contin fibre ajuta la instalarea imediata a senzatiei de satietate. Fibrele sunt foarte bune mai ales dimineata cand trebuie sa mananci putin, dar totusi consistent. Opteaza pentru lapte cu cereale integrale, iar ziua ta va incepe intr-un mod sanatos si satios.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului