Dieta si nutritie

#beneficii leurda #dieta #alimentatie #nutritie #leurda

De ce este bine sa mananci leurda: 5 beneficii asupra organismului

Cunoscuta si sub denumirea de usturoi salbatic, leurda este unul dintre cele mai puternice alimente-medicament ale primaverii. Are un puternic rol de detoxifiere a organismului, fiind ideala si in curele de slabire. Frunzele, care se culeg in lunile aprilie si martie, sunt cele mai nutritive.

Indicata in curele de slabire

In 100 de grame de leurda se gasesc 19 calorii si 2,2 grame de fibre, fiind recomandata persoanelor care se afla la dieta. Totodata, leurda contine vitamina C(150 mg la 100 de grame), cat si calciu (76 mg la 100 de grame), magneziu (22 mg la 100 de grame), potasiu (336 mg la 100 de grame) si sulf (61 mg la 100 de grame). Ca sa nu isi piarda valoarea nutritionala, cel mai bine este sa fie consumata proaspata, sub forma de salate, avand un puternic rol detoxifiant si curatand sangele de toxine.

Scade tensiunea arteriala

Substantele active din frunzele leurdei ajuta organismul sa produca anumite enzime care regleaza tensiunea arteriala. Pentru rezultate optime, tine o cura de 30 de zile cu tinctura de leurda. Dizolva 30 de picaturi de tinctura. Urmeaza acest tratament de doua ori pe zi. Leurda are efect vasodilatator.

Grabeste vindecarea racelilor de sezon

Datorita proprietatilor antivirale si antibiotice si a continutului de alicina (substanta care se mai gaseste si in usturoi si ceapa), leurda se comporta ca un antibiotic. Astfel, grabeste vindecarea virozei, gripei, racelii si a amigdalitei. Ajuta si la stimularea sistemului imunitar, fiindca abunda in minerale si vitamine.

Indicata in anemie feripriva

Carenta de fier din organism, cunoscuta drept anemie feripriva, poate fi tratata si cu ajutorul leurdei. Mananca cate 150 de grame de salata proaspata de frunze de leurda, timp de o luna de zile.

Eficient este si sucul de leurda, dizolvat in putina apa. Il poti obtine din doua-trei maini de frunze proaspete de leurda, pe care le pasezi in blender. Poti adauga si putina zeama de lamaie.

Utila in durerile articulare

Neplacutele dureri de articulatii, care apar mai ales la schimbarile bruste de temperatura, pot fi ameliorate daca apelezi la cataplasme cu frunze de leurda. Toaca marunt cateva frunze, apoi infasoara-le intr-o bucata de tifon, pe care sa o aplici pe zona dureroasa. Lasa sa actioneze 20-30 de minute, apoi clateste-te cu apa calda.

Atentie!

Leurda nu este indicata mamelor care alapteaza, caci poate sa dea un gust neplacut laptelui matern. Totodata, si persoanele care au afectiuni gastrice trebuie sa o consume cu prudenta.

Sursa foto: cook13.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare