INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Dieta si nutritie

# consum rosii #mihaela bilic #rosii

De ce este bine sa consumam rosii. Mihaela Bilic a oferit sfatul de aur

 

Cum a venit caldura, parca nu ne mai putem satura de rosiile cu branza! Se pare ca nu trebuie sa ne simtim vinovati pentru faptul ca mancam aceste legume foarte des, caci Mihaela Bilic a dezvaluit ce pot sa faca pentru organism.

“Rosii de vara

Nu stiu ce meniu ati avut voi dupa Paste, dar eu nu ma pot satura de rosii cu branza! Rosii din astea motate romanesti si cas de oaie un pic sarat… Ca sa parafrazez titlul cartii mele, “am mancat, o fi pacat”?

Cu rosii n-ai ce sa gresesti… ca tot asteptam soarele de vara! Ce faci cand vrei o piele frumos bronzata? Mananci rosii care contin licopen, un pigment din familia carotenoizilor, cu rol de protectie impotriva razelor ultraviolete. Ce faci cand vrei sa te hidratezi si sa te remineralizezi cu o bautura racoritoare si sanatoasa? Bei suc de rosii care, spre deosebire de fresh-urile din fructe, nu contine fructoza, nu ingrasa si are mult potasiu.

Rosia este o leguma-fruct ce nu trebuie sa lipseasca din meniul oricarei zile de vara. Are putine calorii, peste 95% apa, multe fibre si minerale. Iata cateva secrete despre rosii:

Rosiile se coc si dupa ce au fost culese si se pastreaza la temperatura camerei, nu la frigider- o temperatura mai mica de 15 grade le afecteaza consistenta si gustul.

Licopenul din rosii este un compus liposolubil, se absoarbe in prezenta grasimii, deci puneti putin ulei in toate preparatele cu rosii. Cantitatea de licopen nu variaza semnificativ de la un soi de rosie la altul si nu e influentata de modul de coacere (in solar sau la soare).

Valoarea ei nutritiva creste atunci cand este gatita, iar licopenul se elibereaza mai rapid daca rosia este strivita/pasata, transformata in sos/piure. Concentratia de licopen creste de 8-10 ori in sosul de tomate si in bulion, fata de rosia proaspata, deci nu ezitati sa consumati bulion, pasta de tomate, sos de rosii. Prin gatit este distrusa o parte din vitamina C, insa continutul de mineralele si fibrele nu sufera nicio modificare.

Aciditatea din rosie creste absortia fierului din carne, peste si legume, nu intamplator tocanitele, ghiveciul de legume sau sosul pentru paste sunt mai gustoase si mai sanatoase daca sunt pe baza de sos de rosii.

Sucul de rosii este o alternativa mai sanatoasa si mai sigura pentru silueta decat sucul de portocale. Un pahar de suc de rosii contine doar jumatate din caloriile pe care le are orice alt suc de fructe si doar 30% din cantitatea de fructoza din portocale.

Cercetatorii de la Harvard au demonstrat scaderea cu 20-35% a riscului de cancer de prostata la cei care consuma 80 g sos tomat/zi. Un studiu finlandez a aratat ca riscul de infarct scade cu 59% la cei cu aport crescut de licopen, iar cercetatorii din Verona au confirmat ca acest pigment rosu protejeaza inima. Licopenul s-a dovedit benefic si impotriva cancerului pulmonar sau de stomac, ca sa nu mai vorbim de protectia pielii impotriva razelor UV si a imbatranirii.

Rosia este un aliment polivalent si prietenos cu silueta, care poate fi consumata proaspata sau gatita, sub forma de salata sau supa, ca bautura sau ingredient in tocanite, paste si pizza. Profitati de vara, este sezonul rosiilor cu gust romanesc, care pot fi consumate fara limita de cantitate. Rosia da gust si culoare in orice mancare!”

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare