Dieta si nutritie

#calorii # masa sarbatori # meniu sarbatori #greutate ideala #cum scapi de kilogramele in plus

Daca te ingrasi de sarbatori, ramai toata viata cu kilogramele acumulate

Mesele imbelsugate de sarbatori pot avea un impact negativ asupra siluetei tale, insa nu doar pentru o zi, o saptamana sau o luna, ci pentru toata viata. Kilogramele pe care le acumulezi in perioada Craciunului si a Revelionului ar putea sa te urmareasca toata viata, deoarece se dau jos foarte greu si trebuie sa depui un efort enorm pentru a reveni la silueta de dinainte.

Cel putin asa arata un studiu realizat de o echipa de specialisti in nutritie de la Tech University, din Texas, SUA. Acestia sustin ca fiecare persoana ar trebui sa fie foate atenta la calitatea preparatelor de sarbatori, dar si la cantitate, deoarece fiecare inghititura suplimentara de prajitura, friptura sau placinta se depune in zonele esentiale ale corpului: solduri, coapse si abdomen.

Cat te ingrasi de sarbatori

In medie, o persoana acumuleaza aproape 1 kg pe perioada sarbatorilor, ceea ce inseamna ca in 10 ani va ajunge la o greutate corporala cu 10 kg mai mare. Dr Jamie Cooper, autorul studiului si profesor in nutritie la Tech University din Texas, considera ca fiecare kg poate fi periculos pentru silueta, deoarece nu poate fi dat jos cu una cu doua. Dimpotriva, poti ramane toata viata cu kilogramele acumulate.

Sportul te ajuta si nu prea

Sportul este o metoda excelenta de a slabi si a-ti tonifia corpul, dar atunci cand aportul caloric este mult peste ceea ce poate organismul tau sa arda, o parte din depozitele adipoase acumulate vor fi stocate. Cum dupa masa de Craciun va urma masa imbelsugata de Anul Nou, apoi de Sf. Ioan, nu este de mirare ca te ingrasi tot mai mult, in ciuda faptului ca faci sport.

De exemplu, o sesiune de jogging de 30 de minute te ajuta sa arzi aproximativ 300 de calorii, un numar foarte mic, in comparatie cu numarul pe care il strangi de-a lungul unei singure mese.

Cate calorii au preparatele traditionale de sarbatori

In cazul in care te intrebi ce aport caloric are o masa de Craciun, iti putem spune ca acesta ajunge lejer sa depaseasca 1000 de calorii.

  • 100 g piftie = 195 de calorii
  • 100 g salata boeuf = 211 calorii
  • 100 g carnati de casa = 282 calorii
  • 100 g sarmale = 154 calorii
  • 100 g friptura porc la cuptor = 255 calorii
  • 100 g cozonac = 318 calorii
  • 100 ml palinca = 250 calorii
  • 200 ml vin demisec = 156 calorii


Asadar, la o singura masa de sarbatori poti acumula cu usurinta 1821 de calorii. Acest numar nu include aportul caloric al eventualelor excese, adica depasirea gramajelor, si nici caloriile provenite din bauturile racoritoare carbogazoase, paine, garnituri, alte prajituri si alte preparate care se regasesc de obicei pe masa de Craciun.

Pentru a arde acest numar de calorii, trebuie sa stai ore in sir la sala sau sa alergi cateva ore bune prin parc, ceea ce, trebuie sa recunosti, este destul de greu.

Barbatii se ingrasa mai mult decat femeile

Cercetara specialistilor in nutritie a fost realizata pe un esantion de 48 de barbati si 100 de femei, cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani. Jumatate dintre respondenti au marturisit ca fac sport cu regularitate. Cu toate acestea, dupa adunarea datelor, expertii au ajuns la concluzia ca inclusiv cei care fac sport se confrunta cu dificultati in eliminarea surplusului acumulat de sarbatori. Barbatii tind sa acumuleze ceva mai multa grasime decat femeile, deoarece obisnuiesc sa manance portii mai mari de mancare.

Sursa foto: sheknows.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare