Dieta si nutritie

#dieta de primavara #sare #cereale #alimente #grasimi #dieta #zahar

Curatenia de primavara in dieta ta

Zaharul, sarea, grasimile sau cerealele rafinate, consumate in exces, favorizeaza aparitia unor afectiuni severe, maresc nivelul de colesterol si zahar din sange. Aceste produse trebuie consumate cu moderatie sau eliminate total din alimentatie.

Alimentele pe care le consumam au o importanta extrem de mare pentru sanatatea si starea noastra de bine. In aceasta primavara fa curat in dieta ta si renunta la alimentele grase, sarate si foarte dulci si inlocuieste-le cu legume si fructe proaspete, cereale integrale, carne slaba si lactate degresate.


Spune "la revedere" zaharului


Consumul excesiv de zahar mareste riscul de afectiuni cardiace, hipertensiune si colesterol. De asemenea, cu cat mananci mai multe dulciuri, cu atat vei pofti mai mult la astfel de alimente. Incearca sa reduci consumul de dulciuri si alte produse care contin cantitati mari de zahar, precum bauturile carbogazoase.

Daca ai pofta de ceva dulce, incearca fructele sau cateva patratele de ciocolata neagra. De asemenea, redu si cantitatea de zahar din dulciuri sau bauturi.


Renunta la cerealele rafinate


Specialistii recomanda sa renuntam sau sa limitam consumul de cereale rafinate si sa alegem cereale si produse din cereale integrale. Produsele din cereale integrale contin foarte putine substante nutritive si fibre, extrem de importante pentru sanatate.

Prin consumul de cereale integrale vei reduce riscul de afectiuni cardiovasculare, respiratorii si infectioase. Astfel, incearca sa eviti cerealele rafinate si sa consumi mai multe cereale integrale, paine, paste si orez brun.


Limiteaza consumul de sare


In general, consumam mai multa sare decat este necesar. Cantitatea maxima de sare este de 2400 mg pe zi, iar noi consumam cu aproximativ 1000 de mg mai mult, in fiecare zi. Consumul excesiv de sare mareste riscul de afectiuni cardiovasculare si hipertensiune.

Incearca sa limitezi consumul de sare si sa ai grija la alimentele si produsele din comert care contin cantitati mari de sare. Sosul de soia, produsele semipreparate, conservele sau snacks-urile contin cantitati mari de sare si trebuie sa limitezi consumul acestor produse.

Incearca sa consumi mai multe fructe si legume si sa inlocuiesti sarea cu diverse condimente si ierburi aromatice.


Renunta la grasimile saturate


Grasimile saturale maresc nivelul de colesterol din sange, care are un impact negativ asupra inimii si arterelor de sange. Grasimile saturate se gasesc in carne rosie, unt, branzeturi grase. Incearca sa reduci consumul de astfel de preparate.

Inlocuieste carnea rosie cu carne de pasare sau peste si alege produse lactate si branzeturi degresate.

Organismul are nevoie de grasimi, insa incearca sa ii oferi grasimi sanatoase, care se gasesc in alimente precum avocado, ulei de masline, nuci sau migdale.

Grasimile saturate se gasesc, pe langa sursele animale, si in surse vegetale, precum nuca de cocos sau ulei de palmier. Aceste grasimi sunt solide.

Cantitatea zilnica recomandata de grasimi saturate este de 30 grame. Femeile trebuie sa consume chiar mai putin, in jur de 20 grame pe zi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare