Dieta si nutritie

#imbatranire prematura #omega 3 #longevitate #alimentatie echilibrata

Cum sa traiesti 100 de ani

Miscarea, dansul sau alimentatia echilibrata, bazata pe fructe si legume colorate si proaspete sunt factori care previn imbatranirea prematura. In acelasi timp protejeaza de numeroase afectiuni severe precum cancer, diabet sau afectiuni cardiovasculare.

 

Fa miscare


Schimba-ti obiceiurile. Petrece mai putin timp in fata televizorului sau cumpara o bicicleta eliptica pe care sa o folosesti atunci cand privesti un film sau o emisiune.

In timpul zilei incearca sa stai cat mai mult timp in picioare, alearga, mergi mai mult pe jos si implica-te in activitati practice. Persoanele care fac miscare in mod constant sunt protejate de afectiunile cardiovasculare, hipertensiune, diabet sau obezitate.
 

Bea suc de rodie


Consumul de rodii si suc de rodii previne intarirea arterelor, afectiunile gingivale, reduce colesterolul din sange si incetineste dezvoltarea celulor canceroase. Pentru a te bucura de beneficiile acestui fruct, este indicat sa il consumi zilnic, atat in stare cruda, cat si sub forma de suc. Fructul pote fi consumat si cu miere sau iaurt.
 

Consuma fructe si legume colorate


Fructele si legumele proaspete, in culorile curcubeului, sunt bogate in vitamine, minerale si nutrienti extrem de benefici pentru organismul uman. Protejeaza de cancer, afectiuni cardiovasculare, diabet si previn imbatranirea prematura.

Afinele sunt ideale pentru sanatatea creierului, merisoarele combat infectiile, iar broccoli previne cancerul de prostata.

Fructele si legumele rosii contin licopen, un antioxidant puternic, care protejeaza de diverse tipuri de cancer. Cele galbene si portocalii contin caroten, cele verzi luteina si clorofila, iar cele albastre antociane, substante extrem de puternice care protejeaza organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi.

Nu uita sa introduci in alimentatie si ceapa si usturoiul, care contin substante active esentiale pentru organism. De asemenea, si legumele crucifere, precum broccoli, conopida sau varza protejeaza de cancer, afectiuni cardiovascular sau malformatii congenitale.
 

Danseaza


Invatarea unei noi activitati, in special una care implica coordonarea dintre creier si corp, este una dintre cele mai bune masuri de protectie a memoriei. In acest sens, dansul este una dintre activitatile recomandate.

Dansul imbunatateste echilibrul, pozitia si coordonarea miscarilor. Astfel, te poti inscrie la un curs de dans sau poti merge cu prietenii intr-un club de dans , in fiecare saptamana.
 

Consuma mai putine calorii


Reducerea consumului caloric cu 15 - 30% aduce numeroase beneficii pentru organismul uman si previne imbatranirea prematura. De asemenea, reduce rata metabolica, imbunatateste functionarea tiroidei si face ca organismul sa produca mai putini radicali liberi.

Astfel, o dieta saraca in calorii scade riscul de afectiuni cardiovasculare si cancer. Imbunatateste memoria si procesul de invatare si reduce rezistenta la insulina.

Este astfel indicat sa reduci consumul de sare, zahar, grasimisi carbohidrati rafinati. Inlocuieste-le cu peste, oua, curcan, fasole, nuci, cereale integrale, legume si fructe proaspete.

 

Introdu in dieta grasimi benefice


Acizii grasi omega 3 sunt extrem de benefici pentru organismul uman. Imbunatatesc memoria, abilitatea de comunicare, reduc depresia, protejeaza de afectiunile cardiovasculare si reduc riscul de cancer.

Surse importante de acizi grasi omega 3 sunt semintele de in, ulei de masline, ulei de peste, peste sau fructe de mare.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare