Dieta si nutritie

#sfturi dieta #sfaturi alimentatie #dieta #regim alimentar #nutritie #mancare # dieta slabire

Cum sa te saturi mancand putin

Ai incercat tot soiul de diete si pare ca niciuna nu da rezultate? In timpul unei cure de slabire iti este in permanenta foame, desi nutritionistii sustin ca poti manca mai putin fara sa te infometezi? Ei bine, toate acestea pot fi posibile cu conditia sa tii cont de urmatoarele reguli:

Jumatate acum, jumatate mai tarziu

Aceasta este o strategie foarte eficienta, sustin specialistii. In cazul in care comanzi un sandvis sau un castron cu paste pentru masa de pranz ai putea avea surpriza ca portia sa fie prea mare. Nu te stradui sa infuleci pana nu mai ramane nimic in farfurie. Mananca acum jumatate din portie, iar restul pastreaza pentru mai tarziu. In acest fel, vei avea la indemana ceva de mancare cateva ore mai incolo, atunci cand cu siguranta vei simti din nou ca te roade stomacul.

Farfurie echilibrata

Mesele echilibrate sunt importante pentru stabilizarea nivelului de glucide din sange, responsabil pentru controlul poftei de dulciuri, dar si al poftei de mancare in general. O masa compusa din proteine, glucide si grasimi sanatoase te va mentine satul mai mult timp. Astfel, proteinele mentin echilibrul zaharului din sange, carbohidratii sunt bogati in vitamina B, care stimuleaza metabolismul, iar grasimile bune imbunatatesc performanta creierului.

Relaxeaza-te mai mult

Cand esti stresat, in corpul tau este eliberat hormonul numit cortizol. Prezenta acestuia duce la o glicemie ridicata, adica la o pofta sporita de mancare si deci la acumularea de kilograme in plus.

Foloseste farfurii mai mici

Mananca din farfurii mai mici si vei vedea ca nu vei mai fi tentat sa consumi la fel de mult. Astfel, vei observa ca incepi sa dai jos cateva kilograme fara niciun efort. Ideea este ca practic pacalesti creierul ca ai mancat tot o farfurie plina, dar fiind vorba de un vas mai mic, cantitatea este si ea redusa.

Aseaza-te in pat

Cand ti-e somn sau esti epuizat, ai tendinta sa consumi "mancaruri interzise" precum produse fast-food sau dulciuri care sa iti ofere satisfactii imediate. Din pacate, aceste alimente sunt adesea bogate in calorii, carbohidrati rafinati, zahar si grasimi. Privarea de somn creste nivelul de grelin, asa-numitul "hormon al foamei", si scade nivelul de leptina, hormonul care regleaza metabolismul. E important sa dormi cel putin sapte-opt ore pe noapte, sustin specialistii.

Sursa foto: trainer4you.fi

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare