Dieta si nutritie

#dependenta #dulciuri #zahar

Cum sa scapi de dependenta de zahar

O dieta bogata in zaharuri duce la ingrasare excesiva. Odata cu kilogramele in plus apar si alte probleme de sanatate precum diabet sau afectiuni cardiovasculare . Prin indepartarea zaharului din alimentatie vei putea sa iti controlezi mult mai bine greutatea, vei evita obezitatea si vei avea un tonus general mult mai bun. 

Zaharul este prezent in jurul nostru in alimente, sucuri sau dulciuri. Pentru multi dintre noi zaharul este aliatul de nadejde in momentele in care avem nevoie de energie.

 

Zaharul este unul dintre inamicii ascunsi ai sanatatii noastre. Semnele dependentei de zahar sunt destul de greu de depistat. Multe persoane nu constientizeaza cantitatile de zahar pe care le consuma zilnic. Dependenta de zahar este similara cu dependenta de tigari, alcool sau droguri.

Atunci cand consumi cantitati mari de zahar, organismul devine dependent de acest tip de drog, iar stoparea poate fi foarte dificila.
 

Iata cateva semne ale dependentei de zahar:

  • te simti obosit in permanenta, in special dupa ce mananci dulciuri si produse cu zahar
  • nu poti rezista mai mult de 24 de ore fara a manca ceva dulce
  • esti nervos atunci cand nu poti consuma dulciuri
  • nu poti rezista in fata unei prajituri
  • dulciurile reprezinta alimentele preponderente ale alimentatiei tale
  • bei mai mult de un pahar de sucuri acidulate pe zi
  • te ingrasi mult si ai probleme in a scapa de kilogramele acumulate
  • cheltui mai mult de 15% din bugetul tau pe dulciuri.


Iata cateva trucuri care sa te ajute sa scapi de dependenta de zahar:

1 Arunca toate dulciurile din casa. Acest lucru poate fi dificil, insa este important sa arunci toate dulciurile si produsele cu zahar pe care le ai in casa. Asadar, chiar daca vei fi tentat sa consumi zahar nu vei gasi in casa.

2 Consuma mai multe cereale integrale . Produsele de patiserie si panificatie rafinate contin cantitati mari de zahar, care iti vor afecta sanatatea in acelasi mod precum dulciurile. Este astfel indicat sa le eviti si sa consumi mai multe cereale integrale. Alege painea neagra, orezul brun sau pastele integrale. Daca nu iti place gustul acestora, poti incerca la inceput sa combini cerealele integrale cu cele rafinate.

3 Cumpara produse fara zahar . Cand esti la cumparaturi, opteaza pentru produsele care nu contin zahar. Este insa indicat sa eviti si aceste produse, insa daca ai poft de cev dulce alege-le pe cele care nu contin zahar.

4 Bea mai multa apa. Daca esti dependent de dulciuri, este foarte posibil sa nu te hidratezi suficient. Bea cel putin 3 pahare de apa pe zi. Evita sucurile indulcite sau carbogazoase.

5 Mananca mai multe legume. Cu cat vei consuma mai multe legume, cu atat nu vei mai simti nevoia de zaharuri si dulciuri. O masa pe baza de legume iti va lua mai mult timp si vei uita de pofta de dulciuri.

6 Fa mai multa miscare. Pe langa faptul ca exercitiile fizice te vor face mai sanatos si mai puternic, vei reusi sa scapi si de dependenta de zahar. De asemenea, vei fi mult mai putin stresat si plictisit si in acest fel nu vei mai consuma dulciuri atunci cand nu trebuie.

7 Inlocuieste zaharul cu fructe. Zaharul din fructe este digerat in mod diferit fata de zaharurile din alimentele procesate. Fibrele din fructe incetinesc si absorbtia zaharului in sange.

8 Odihneste-te suficient. Zaharul afecteaza circulati asangelui, ceea ce duce la modificari de energie. Incearca sa iti schimbi programul si sa dormi in fiecare seara la aceeasi ora. Dormi 7 - 8 ore pe noapte. In acest fel nu vei mai simti nevoia sa consumi dulciuri, pentru a suplini nivelul scazut de energie.

9 Spala-te pe dinti cand ai pofta de ceva dulce. Pasta de dinti iti va improspata respiratia si iti va lasa si un usor gust dulce. Astfel, pofta de dulciuri se va reduce.

10 Consuma mai mult peste. Creierul are nevoie de acizii grasi Omega 3. Acesti azici ajuta la arderea grasimilor. In acest fel nu vei mai avea pofta de dulciuri, iar organismul va invata sa isi procure zaharurile din fructe.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare