Dieta si nutritie

#schimbari alimentatie #alimentatie

Cum sa mananci sanatos: 6 mici schimbari pe care sa le faci

A manca sanatos este un proiect ambitios de avut in vedere pe tot parcursul anului. Cu mici schimbari in dieta poti sa te simti mai bine si sa iti mentii greutatea optima. Obiceiurile alimentare sunt dobandite din copilarie si pot fi greu de schimbat, insa, niciodata nu este prea tarziu sa aduci imbunatatiri.

 

Schimbarea brusca a obiceiurilor alimentare poate oferi rezultate pe termen scurt, dar in timp o dieta drastica isi poate pune amprenta asupra vietii tale. In teorie stii ce inseamna sa mananci sanatos. In practica vietii de zi cu zi lucrurile se schimba si nu poti tine pasul cu unele ispite culinare. Iti prezentam in acest material cateva sugestii legate de micile schimbari pe care poti sa le faci pentru a manca mai sanatos.

1. Proteina animala de calitate

Carnea este un aliment nelipsit de la mesele de sarbatoare, dar si din dieta zilnica. Proteinele de origine animala sunt benefice sanatatii, daca sunt alese cu grija, consumate cu moderatie si in combinatii corecte.

Cand alegi carnea de pui te gandesti la faptul ca ai in farfurie proteina slaba, fara prea multe grasimi, insa, trebuie sa acorzi atentie preparatelor si modului de gatire. Cate calorii are carnea de pui dintr-o portie? O pulpa de pui de 52 de grame, pregatita la cuptor, are 109 calorii. Prajita in unt aceeasi pulpa are 144 de calorii, iar daca o treci prin faina, inainte de a o supune coacerii in ulei, va avea 162 de calorii.

2. Fructe si legume

Este bine sa introduci in dieta cat mai multe fructe si legume. Daca te confrunti cu anumite deficiente de minerale si vitamine sau cu boli cronice diagnosticate, medicul iti poate recomanda fructele si legumele potrivite pentru a sustine o alimentatie corecta.

Cinci portii de fructe si legume pe zi pot parea mult la prima vedere, dar aici poti include varietati proaspete, congelate, conservate, uscate, precum si sucuri. 30 de grame de fructe uscate sau 80 de grame de legume proaspete sunt necesare zilnic la o masa. Sucurile contin, insa, o cantitate foarte mare de zaharuri, fiind compuse din mai multe fructe sau legume, un motiv in plus pentru a limita cantitatea zilnica a acestora.

3. Reducerea grasimilor, zaharurilor si a sarii

Toate alimentele puternic procesate au un continut mare de grasimi sau zaharuri. Consumarea produselor de acest tip in exces duce la accentuarea unor probleme de sanatate.

Reducerea cantitatii de ulei vegetal, precum si alegerea unui unt cu un continut mai mic de grasimi pentru prepararea mancarurilor acasa este o varianta de luat in calcul.

De asemenea, poti acorda o atentie sporita alimentelor achizitionate. Verificarea etichetelor pentru a vedea continutul de grasimi si zaharuri, dar si cantitatea de sare existenta te poate ajuta sa faci alegeri alimentare mai bune.

4. Pestele nu trebuie evitat

Pestele reprezinta o sursa bogata de proteine, cu un continut mare de vitamine si minerale, atat de necesare organismului uman. Doua portii de peste pe saptamana sunt indicate intr-o dieta sanatoasa. Pestele gras nu trebuie ocolit, fiind bogat in grasimi Omega-3, sursa excelenta care contribuie la prevenirea bolilor de inima.

5. Portii mici si respectarea meselor

Cantitatile ingerate la fiecare masa trebuie ajustate, astfel incat sa nu fie prea mult o singura data, cu pauze mari intre. Portiile mici si dese sunt recomandate, in aceeasi masura in care si respectarea tuturor meselor te va ajuta sa ai o dieta sanatoasa. Nu sari peste micul dejun, deoarece vei manca mai mult la cina!

6. Hidratare optima

Alaturi de o dieta echilibrata trebuie sa consumi si apa in cantitate corespunzatoare activitatii desfasurate. Organismul are nevoie de aceasta pentru toate procesele metabolice, iar digestia este favorizata.

Hidratarea optima previne deshidratarea si aparitia dezechilibrului electrolitic al organismului care conduce la complicatii pentru sanatate.

Exercitiile fizice periodice insotesc un stil de viata sanatos. Odihna de calitate te ajuta sa mentii forma buna a organismului si sa ai energia necesara activitatilor zilnice.

O dieta bazata pe toate grupele alimentare, cu moderatie, in tihna, cu combinatii echilibrate ofera rezultate benefice pe termen lung. Constientizarea greselilor alimentare si dorinta de a manca sanatos te vor ajuta sa faci micile schimbari de care ai nevoie pentru a reusi!

FOTO: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare