Dieta si nutritie

#dieta de slabit #slabit #yoyo #efectul yoyo #greutate

Cum sa eviti efectul yoyo

Ai tinut mai multe cure de slabire, dar de fiecare data cand ai renuntat la acestea ai reacumulat kilogramele la loc. Cu siguranta ai auzit ca problema principala ar putea fi efectul yoyo . Daca te intrebi ce anume presupune efectul yoyo , dar mai ales cum ii poti face fata, afla detaliile in cele ce urmeaza.

 

Ce este efectul yoyo?

 

Efectul yoyo este denumirea fenomenului de reacumulare a kilogramelor in plus, dupa renuntarea la o dieta de slabire. Acest efect apare la foarte multe persoane, deoarece, in timpul unui regim de slabire, aportul caloric este mult restrans, ceea ce obliga corpul sa reactioneze.

In momentul in care organismului i se diminueaza ratia calorica obisnuita, acesta reactioneaza in doua moduri:
1 Intra intr-o stare de repaus. Adica, incearca sa consume cat mai putina energie, pentru a face economie si a-si pastra rezerve de hrana, pentru eventuale situatii critice.
2 Incepe sa stocheze mai mult. Actioneaza la fel ca o persoana cand nu are bani: orice banut in plus, respectiv orice calorie , este plasat/a intr-un loc anume, pentru a prevedea viitoarele situatii dificile.

Rezultatul: in momentul in care dieta de slabit s-a terminat si kilogramele pierdute sunt cele scontate, organismul este schimbat: a devenit mai neincrezator. Asa ca, amintindu-si de vechile obiceiuri, acumuleaza orice calorie, pentru a-si face rezerve pentru situatii „de criza”. Astfel, persoana in cauza se ingrasa imediat, ba chiar mult mai usor.

 

O dieta de slabit progresiva nu traumatizeaza corpul

 

Desi este mai lunga, o dieta de slabit progresiva pregateste corpul cu noile obiceiuri alimentare, fara sa-l agreseze. Mai mult decat atat, in momentul in care ai atins greutatea ideala pe care ti-ai fixat-o, corpul tau incepe un nou mod alimentar mai sanatos.

Nu este indicat sa sari peste mese deoarece acest lucru incita organismul sa stocheze grasimile. Nu renunta la paste fainoase, orez si grasimi deoarece organismul are nevoie de acestea pentru a se mentine intr-o stare buna de sanatate, insa consuma-le intr-o cantitate cat mai redusa.

 

Cum sa lupti cu efectul yoyo

 

Perioada de regim alimentar in care slabesti trebuie sa fie o perioada de reeducare nutritionala. Obiceiurile nutritionale nu trebuie sa se schimbe radical dupa ce ai renuntat la regim. Este indicat sa te concentrezi asupra unei repartitii eficiente a alimentelor pe parcursul unei zile. Variaza substantele nutritive pentru ca dieta pe care o urmezi sa fie completa.

Pentru a lupta cu efectul yoyo, exista cateva solutii realmente simple:

Fara diete drastice. Nu este bine sa urmezi o dieta drastica, pentru ca nu faci decat sa-ti maltratezi corpul. In functie de greutatea pe care o ai in mod normal trebuie sa pierzi intre 2-4 kilograme pe luna . Astfel, corpul nu isi va face „rezerve”, consecinta principala a efectului yoyo.
 

Alege dieta de slabit potrivita. Nu urma regimuri la intamplare, deoarece pentru multi se dovedesc ineficiente si chiar periculoase pentru sanatate.

Privilegiaza proteinele. Mananca mai multe proteine deoarece este hrana „preferata” de muschi. O alimentatie bogata in carne slaba, soia, oua este indispensabila pentru a evita regresiunea muschilor.

Practica sport. Activitatea fizica este esentiala in programul de slabit, deoarece este metoda cea mai eficienta pentru a arde caloriile. Exercitiile fizice nu te ajuta doar sa pierzi din kilograme, ci sa inlocuiesti grasimea cu masa musculara. De asemenea, unul dintre beneficiile sportului este acela ca poti manca mai mult decat in mod normal, fara sa-ti faci probleme ca iei in greutate.

Evita sa consumi glucide dupa ora 17. Glucidele, adica zaharurile si carbohidratii, sunt cele mai periculoase, deoarece ingrasa. Pentru ca un organism sanatos are nevoie de alimente care sa contina glucide, consuma-le in cantitate moderata, de preferat la micul dejun.

Nu manca foarte repede. Creierul are nevoie de 20 de minute sa-i semnaleze organismului ca nu mai ii este foame. Asadar, fa-ti un obicei din a mesteca mai lent.

Stabilizeaza greutatea. Cu cat vei relua mai brusc kilogramele in plus, cu atat se vor stoca mai bine. Urmatoarea faza dupa o dieta de slabit este perioada de stabilizare a greutatii. In afara de o dieta alimentara echilibrata din punct de vedere nutritional, exercitiile fizice practicate de doua-trei ori pe saptamana sunt indispensabile pentru a-ti mentine greutatea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare