Dieta si nutritie

#mancare vacanta # alimentatie vacanta #sanatate vacanta

Cum sa calatoresti, sa mananci sanatos si sa te rasfeti

Vara este o perioada de relaxare, de deconectare si de pauza de la activitatile noastre zilnice. Este, de asemenea, o oportunitate de a vizita locuri neexplorate inca, apropiate si indepartate. Atunci cand suntem in vacanta, nu vrem doar sa admiram noi obiective turistice, ci si sa exploram noi feluri de mancare autohtone. Cui nu-i place sa incerce delicatese locale si sa ia o pauza de la dieta zilnica? Daca pleci in vacanta, nu inseamna ca trebuie sa renunti la o alimentatie buna. Poti calatori, manca sanatos, explora zone noi si, in acelasi timp, te poti rasfata cu bunatati ocazionale daca urmezi aceste sugestii simple.

 

Consuma lichide

Vara te imbie cu bauturi fructate decorate cu umbrelute de hartie. In timp ce multe dintre aceste preparate sunt gustoase, ele pot fi, de asemenea, pline de calorii din alcool, siropuri si sucuri zaharoase. Evita tentatia de a exagera cu aceste bauturi dulci, limitand numarul lor si hidratandu-te cu apa, ceai simplu sau apa minerala. In timpul zilelor calduroase de vara, hidratarea este esentiala pentru a reface apa eliminata prin transpiratie si ajuta la prevenirea supraincalzirii.

Pentru o apa cu gust extraordinar si obiective istorice, poti vizita Reykjavik, Islanda. Pe langa faptul ca adaposteste numeroase artefacte vikinge, 95% din apa orasului provine din izvoare naturale.

Consuma gustari sanatoase

Atunci cand iti petreci ziua plimbandu-te prin oras sau intr-un parc de distractii, este posibil sa gasesti o multime de gustari tentante si mancaruri stradale. Dar multe dintre gustari sunt pline de calorii, asa ca incearca sa te limitezi doar la o imbucatura sau doua si sa le imparti cu prietenii si familia. Tentatia va fi mai mica daca nu iti este prea foame, asa ca, inainte de a pleca la drum, ia un mic dejun bogat in proteine si ia cu tine cateva gustari sanatoase - cum ar fi batoane proteice, nuci sau fructe.

Deoarece gustarile locale sunt o modalitate excelenta de a descoperi cultura locala, poate ca o excursie in Caraibe te va interesa. In multe orase exista vanzatori ambulanti care vand fructe si legume locale proaspete pe care nu le poti gasi acasa.

Continua sa faci miscare

Calatoriile de vara inseamna adesea sa stai langa un lac, o piscina sau un ocean. Desi ar trebui sa te relaxezi si sa iti petreci timpul citind, privind peisajul si relaxandu-te, vacanta nu inseamna ca trebuie sa renunti la exercitiile fizice obisnuite. Ia cu tine adidasii de antrenament sau costumul de baie pentru a putea profita de sala de sport sau de piscina hotelului. Unele statiuni ofera cursuri si exercitii de grup - de la yoga pana la aerobic in apa - ca o modalitate distractiva de a-ti pune corpul in miscare. Monitorizeaza zilnic numarul de pasi si mergi pe jos pana la locurile de vizitare locale, daca poti. Unele sali de sport locale ofera posibilitatea inscrierii pentru o saptamana sau doua, iar multe centre comunitare ofera sesiuni de antrenament.

Daca vrei sa transpiri in timp ce admiri obiectivele turistice, poti avea in vedere o vizita la San Francisco, California. Poti arde cateva calorii serioase mergand in sus si in jos pe dealurile din centrul orasului.

Adopta o alimentatie bogata in frunze verzi

In loc sa te infrupti cu paine si unt sau aperitive prajite, incepe fiecare masa cu ceva verde. Salatele si garniturile de legume sunt o modalitate excelenta de a te satura cu alimente sanatoase inainte de a alege alte optiuni. Incearca sa consumi 50% legume la o masa, ceea ce iti va permite sa savurezi delicatesele locale, respectand in acelasi timp o dieta „mai buna pentru tine”.

Kermit The Frog a spus cel mai bine: „Nu este usor sa fii verde”. Cu toate acestea, daca doresti sa adaugi mai mult verde in alimentatie, viziteaza Orlando, Florida,unde un studiu recent realizat in 100 de orase a constatat ca are cele mai multe magazine de salate pe cap de locuitor.

Dormi bine

In timp ce fantezia calatoriei ne face sa ne imaginam cum dormim in cel mai confortabil pat din lume intr-o camera de hotel superba, realitatea ar putea fi un pic diferita, de exemplu, sa dormim intr-un camping, pe o saltea gonflabila, intr-o camera cu pereti subtiri ca hartia sau alaturi de multi membri ai familiei. Cercetarile au aratat o corelatie intre lipsa somnului si mancatul in exces - atunci cand suntem prea obositi, uneori consumam alimente (si nu intotdeauna alimente sanatoase) in incercarea de a creste nivelul de energie. Calatoriile, in special cele in zone cu fus orar diferit, ne perturba tiparele standard de somn. Pe cat posibil, incearca sa mentii ora obisnuita de culcare si sa te trezesti la ora obisnuita. Foloseste o masca pentru ochi pentru mai mult intuneric si dopuri de urechi pentru a reduce zgomotul. Iar cand mergi la micul dejun dimineata, sari peste carbohidratii plin de zahar si rafinati sub forma de vafe si produse de patiserie pentru micul dejun. In schimb, hidrateaza-te cu apa, cafea simpla sau ceai si cauta proteine sanatoase, cum ar fi ouale sau iaurtul.

Daca esti in cautarea unei pauze de la agitatia din orasul natal, poate o vizita la Zurich, Elvetia te-ar putea ajuta. Orasul a fost identificat drept cel mai putin poluat fonic din lume, pe baza unei cercetari efectuate de Organizatia Mondiala a Sanatatii privind poluarea fonica in 50 de locatii.

Calatoriile de vara reprezinta un moment in care poti explora locuri noi impreuna cu familia si prietenii. O pauza de la programul rigid nu inseamna ca trebuie sa iei pauza si de la alimentatia sanatoasa. O nutritie buna inseamna echilibru si moderatie, asa ca nu ezita sa savurezi mancaruri locale si apoi sa te ocupi de caloriile in plus facand exercitii fizice. Bucura-te de tot ce iti ofera vara si ia-ti o vacanta fara a renunta la angajamentul de a avea o dieta sanatoasa.

de Susan Bowerman, MS, RD, CSSD, CSOWM, FAND, Herbalife Nutrition

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare