Dieta si nutritie

#alimentatie sarcina #alimentatie #sarcina #gravida

Cum sa ai o alimentatie sanatoasa in timpul sarcinii. Fii o mamica sanatoasa pentru bebelusul tau!

Pentru orice femeie, viitoare mamica, nicio alta perioada nu a fost si nu va mai fi la fel ca cea din timpul sarcinii, in care toate lucrurile se pregatesc in asteptarea celui mai important membru al familiei.

Dincolo de toate lucrurile pe care le facem cu drag (planuri, cumparaturi, amenajarea spatiului, alegerea numelui) exista ceva mai important decat toate acestea: alimentatia sanatoasa din timpul sarcinii.

O nutritie echilibrata si ponderata este cheia dezvoltarii sanatoase a bebelusului. Desi, in multe cazuri, greata si varsaturile matinale vor face mai dificila o alimentatie corespunzatoare, este foarte important de la bun inceput sa mentinem cele 3 mese pe zi si chiar sa suplimentam cu mici gustari, mai ales in cazul varsaturilor repetate si de lunga durata.

Inainte de a detalia lista alimentelor considerate necesare in dieta femeilor insarcinate, iata cele mai importante sfaturi ale specialistilor in nutritie, pentru a ne asigura o alimentatie sanatoasa, dar in acelasi timp, completa:

Meniu diversificat: acum, mai mult ca niciodata, trebuie sa avem grija sa includem in meniul zilnic toate sursele de nutrienti esentiali, vitamine, minerale, proteine si grasimi sanatoase: cereale integrale si seminte, fructe si legume crude din culturi bio, proteine animale din lactate, carne, peste si oua.

Nu trebuie sa eliminam din farfurie dulciurile si grasimile, ci dimpotriva, sa le consumam zilnic in cantitati moderate, alegand alimente sanatoase din surse bine cunoscute (de exemplu: conserve bio sau cele preparate de noi in casa, oua si lactate sigure, proaspete, fructe si legume din agricultura ecologica, pe cat posibil).

Alimente bogate in fibre: acestea vor asigura o digestie sanatoasa si vor impiedica durerile abdominale cauzate de un tranzit ingreunat, acumularea de gaze si disconfort general.

Consum zilnic de lactate, ca o sursa naturala de calciu. Specialistii sustin ca este necesara o doza zilnica de 1000 mg de calciu, asimilat atat din suplimentul indicat de medic, dar si din alimentatie bogata in lactate de calitate.

Alegeti cat mai multe alimente bogate in fier, precum spanacul sau cerealele integrale, fara indulcitori. La fel ca si calciul, fierul trebuie luat si din alimentatie, nu doar din suplimentul medicamentos.

Consumati alimente bogate in vitaminele A si C, precum citrice, patrunjel, catina, rosii, broccoli, ardei gras, dovlecel, cartofi dulci, ridichi sau sfecla rosie.

Iar daca suntem in plin sezon de vara, capsunile si pepenele galben sa inlocuiasca zilnic una dintre gustari.

Vitamina C va sustine un sistem imunitar puternic, in timp ce vitamina A are rol esential in dezvoltarea sanatoasa a sistemului nervos si osos al viitorului bebelus.

Este de asemenea necesara pentru o vedere buna si pentru a creste rezistenta organismului la infectii.

Cresteti catitatea zilnica a alimentelor bogate in acid folic: sparanghel, seminte crude de floarea soarelui, migdale, avocado, spanac, linte sau fasole. In cele mai multe cazuri, asigurarea dozei zilnice este necesara sa se faca prin suplimente alimentare, precum Acid Folic 800 mcg, atat in perioada preconceptiei, cat si in primul trimestru de sarcina.

Exista si o serie de alimente pe care este indicat sa le evitam in perioada sarcinii:

  • Branzeturi nepasteurizate (feta, gorgonzola) - pot transmite infectie cu Listeria
  • Peste (rechin, macrou) ce poate contine o cantitate mare de mercur
  • Indulcitori artificiali (zaharina)
  • Sushi, fructe de mare - pot transmite diverse bacterii
  • Alcoolul si bauturile energizante

Exista insa o varietate larga de alimente extrem de benefice in alimentatia noastra, care in perioada sarcinii ofera mamei si viitorului bebelus nutrienti esentiali pentru o dezvoltare sanatoasa.

Avocado, fructul tineretii, este poate cel mai hranitor dintre fructele pamantului. Este o sursa de hrana vie de cea mai buna calitate prin continutul de grasimi monosaturate, extrem de importante in dezvoltarea creierului si sistemului nervos la copii, fier, acid folic vitaminele C, E si potasiu.

Desi recunoscute pentru aportul de potasiu, avocado aduce organismului un aport mai mare decat cel furnizat de banane!

Potasiul asimilat in perioada sarcinii combate retentia de lichid in organism, un efect des intalnit in randul femeilor insarcinate. In plus, acidul folic previne eventuale defecte de tub neural in dezvoltarea viitorului bebelus.

Un avocado furnizeaza aproximativ 25% din doza zilnica necesara de acid folic.

Stiati ca: asemenea bebelusului, un fruct de avocado are nevoie tot de 9 luni pentru procesul de crestere, de la inflorire si pana la maturitate?

Pe langa fructul in sine, avem la indemana Ulei de avocado bio (obtinut prin presare la rece, fara a-i diminua astfel proprietatile extraordinare din pulpa fructului de avocado) unul dintre cele mai sanatoase uleiuri din lume. Are o culoare verzuie, fiind foarte bogat in acizi grasi si vitamina E.

Se foloseste in special in salate, nefiind recomandat sa il folosim la temperaturi ridicate in procesul de gatit.

Somon, pe langa proteine de buna calitate, acest tip de peste este o sursa foarta bogata in omega 3, substanta necesara in dezvoltarea bebelusului, care asigura totodata si o stare de buna dispozitie mamei. Somonul este recomandat chiar si de 2 ori pe saptamana, intrucat contine o cantitate mica de mercur, substanta de altfel prezenta in majoritatea tipurilor de carne de peste.

Leguminoasele precum linte, mazare sau fasole aduc organismului o cantitate apreciata de proteine vegetale si fibre, mai mult decat alte vegetale intalnite mai ales in perioada sezonului rece, cand oferta de fructe sau legume este extrem de redusa. In plus, boabele acestea aparent banale, contin cantitati importante de fier, acid folic, calciu sau zinc.

Lintea, de exemplu, o regasim in multe varietati: linte rosie bio sau linte maro bio. In plus, pentru cei ce indragesc acest aliment, exista si paste fusilli din linte rosie bio, o alternativa fara gluten si cu mai putini carbohidrati decat pastele fainoase obisnuite.

Cartofii dulci sunt o sursa bogata in beta-caroten, substanta care in organism se transforma in vitamina A, fibre si vitaminaa C, fiind mult mai hranitor decat cartoful alb.

Nucile sunt poate cel mai banal aliment autohton, ce creste nestingherit in cele mai ascunse colturi de natura. Desi nu-i acordam de fiecare data aprecierea bine-meritata, miezul de nuca este extrem de bogat in grasimi sanatoase, proteine si fibre.

Oul, un aliment atat de banal, dar care contine o multime de nutrienti esentiali: proteine, grasimi, vitamine si minerale. In plus, banalul galbenus de ou este cea mai la indemana sursa de colina - o vitamina mai putin cunoscuta, dar atat de necesara in perioada sarcinii pentru asigurarea unei dezvoltari sanatoase a creierului celui mic.

Un ou contine 113 mg de colina, ceea ce reprezinta un sfert din doza zilnica necesara (450 mg)

Legumele de culoare verde inchis precum broccoli, sparanghel sau spanac, contin foarte multi dintre nutrientii esentiali in dezvoltarea unui organism: vitamina A, K, calciu, fier, acid folic, potasiu, dar si antioxidanti, cu rol important atat in sanatatea copilului, cat si a mamei.

Sursa alimentelor - la fel de importanta ca alimentele in sine

Lista produselor recomandate in alimentatia din perioada sarcinii poate continua, aceastea fiind cele mai importante prin aportul de nutrienti adusi organismului nostru. Pe langa produsul in sine, aparent bun si sanatos, este si mai importanta sursa acestuia.

Nu este suficient sa mancam oua, fructe sau legume proaspete! Trebuie sa ne alegem cu grija o sursa sigura, de preferinta culturi bio, in care nu s-au folosit cu precadere ingrasaminte chimice pentru a spori productia, un fenomen la ordinea zilei astazi.

Altfel, continutul valoros al unui ou, fruct sau miez de nuca, este umbrit de actiunea nociva a substantelor chimice acumulate in timpului procesului de crestere.

Spre exemplu, in timpul iernii fructele sau legumele ce dainuiesc zile intregi in lazile din supermarket, dubios de rezistente in fata procesului de degradare, nu sunt tocmai o alegere sanatoasa. Daca nu am pus bine la pastrat fructe si legume ce pot rezista peste iarna (mere, pere, gutui, dovleac, morcovi, telina sau fasole) mai bine apelam pentru scurt timp la fructe sau legume deshidratate (caise, afine uscate, mango uscat, coacaze negre, rosii uscate).

Suplimentul alimentar - cand alimentatia noastra nu asigura tot ce este necesar

Cum hrana din zilele noastre este din ce in ce mai procesata si lipsita de intreaga cantitate de nutrienti esentiali unei dezvoltari optime a viitorului bebelus, medicul recomanda in cele mai multe cazuri un supliment alimentar, bogat in elemente nutritive, necesare in procesul de crestere a sarcinii.

PREG-NATAL®+DHA - Cea mai complexa formula pentru sanatatea mamei si a copilului.

Este o sursa bogata in elemente esentiale pe baza de ulei de peste (DHA si EPA), colina, inozitol, luteina, vitamine si minerale.

Sustine procesul de diviziune celulara, mentine concentratiile optime de calciu si fier in organism, asigurand cele mai bune conditii pentru viata intrauterina.

naturopat.ro va ofera o gama extrem de variata de produse de alimentatie bio si suplimente alimentare cu ingrediente naturale.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare