Dieta si nutritie

#riscuri consum zahar #zahar adaugat #alimente zahar ascuns #zahar ascuns #zahar

Cum poate o supa aparent sanatoasa sa contina mai mult zahar decat o ciocolata

Un roman consuma in medie 30 kg de zahar anual, fata de circa 16 kg - cat este media europeana. Consumul exagerat de zahar este o problema mondiala in conditiile in care numeroase produse, chiar si cele aparent inofensive, contin zahar ascuns. Astfel, un borcan de suc de rosii poate contine tot atata zahar cat un baton de ciocolata, iar un iaurt cu fructe - cat o cutie de Coca-Cola, scrie dailymail.co.uk.
 

Daca ar fi sa judecam in cubulete de zahar, am fi poate surprinsi sa aflam ca o cutie de 500 de grame de sos bolognese contine peste sase cuburi, cam cat un baton de ciocolata Mars, iar cantitatea de zahar pe contine o cutie de Coca-Cola – 35 grame/sapte cuburi –  se regaseste in iaurturile dulci, supe, semipreparate, apa cu arme si chiar in paine.

O portie de musli poate contine 2,5 cuburi, iar un fruct de mango - chiar noua cuburi.

Sursa foto: dailymail.co.uk/

Zaharul din lapte, legume si fructe, chiar si uscate, nu este chiar atat de daunator, mai mentioneaza sursa citata. De aceea, este foarte important sa facem distinctia intre zaharul ce apare in mod natural in alimente, precum fructele si legumele, si cel adaugat - cel mai intalnit fiind  zaharoza sau siropul de porumb bogat in fructoza.

Graham MacGregor, profesor de medicina cardiovasculara din cadrul Institutului de Medicina Preventiva din Londra, explica: ”Industria alimentara adauga din ce in ce mai mult zahar in mancare si consumatorii habar nu au. (...) Zaharul de adaos este daunator organismului, deoarece el nu face parte din structura naturala a acelui aliment. In plus, nu are nicio valoare nutritionala, nu iti da senzatia de satietate si este una din principalele cauze ale obezitatii si diabetului”.

Care sunt riscurile?


Cantitatea de zahar consumata nu trebuie sa depaseasca mai mult de 10% din numarul total de calorii consumate intr-o zi, dar Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca procentul sa scada la 5%.

10 % din numarul total de calorii inseamna aproximativ 50 g de zahar pe zi pentru o persoana adulta, cu o greutate normala. In aceasta cantitate este inclus orice tip de zahar, inclusiv cel prezent in miere, siropuri, mancare, sucuri de fructe etc.,  noteaza thewire.com.

Un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii indica faptul ca, peste tot in lume, este depasita cu mult doza zilnica recomandata. Astfel, in conditiile in care nu ar trebui sa introduca in organism mai mult de 25 de grame, America Centrala si de Nord consuma 95 de grame/19 cuburi, America de Sud 130 de grame, in vreme ce Europa Occidentala se afla intre cu cele 101 grame/20 cuburi consumate zilnic.

Studiile recenta arata ca un consum de zahar excesiv creste riscul de boli cardiovasculare. Cei al caror consum de zahar reprezinta intre 17% si 21% din numarul total de calorii au un risc cu 38% mai mare de a suferi boli cardiovasculare, in comparatie cu cei al caror consum de zahar reprezinta doar 8% din numarul total de calorii.

De asemenea, consumul de zahar excesiv contribuie la obezitate, presiune sangvina si colesterol peste limitele normale, diabet, ciroza si dementa.

Sursa foto: lowfatveganchef.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare