Dieta si nutritie

#ciuperca tibetana #chefir bacterie #chefir

Cum faci singura chefir acasa cu ajutorul unei ciuperci!

Ciuperca tibetana de chefir este un remediu natural, vechi de mii de ani, cu proprietati antibiotice, antifungice, antioxidante, anticancerigene si antitumorale! Si romancele cunosc si  folosesc reteta prin care se obtine chefir in mos traditional! Ciuperca tibetana se poate comercializa de pe site-urile si blog-urile de specialitate. Printre cunoscatori este deja o regula sa o cresti, apoi sa oferi bucatele din ea persoanelor doritoare, mai ales ca se inmulteste foarte repede.

Granulele de chefir contin, de fapt, lactobacili, adica bacterii bune care produc iaurtul, si drojdii, iar produsul rezultat prin fermentare nu mai are nevoie de reclama. Este cunoscut faptul ca chefirul este un aliment viu.

Cum se prepara acasa chefirul

Ciuperca de chefir, care arata ca o conopida, se pune in lapte, la temperatura camerei. La 200-300 ml de lapte se adauga una-doua lingurite de granule de chefir, care se lasa intre 8 si 24 de ore la fermentat. Dupa 24 de ore, se spala si se pune in alt lapte proaspat. Atentie! Cu cat tii mai mult ciuperca in lapte, cu atat chefirul devine mai acru. O alta regula de care sa tii cont este sa eviti folosirea vaselor si lingurilor metalice.

In doua saptamani, ciuperca isi dubleaza volumul!

In cazul in nu mai vrei chefir o perioada sau daca pleci in concediu, poti baga vasul cu lapte in frigider si astfel isi incetineste ritmul de crestere

“Pentru pregatirea chefirului acasa se recomanda sa nu se foloseasca lapte cu conservanti si de tip UHT”, recomanda expertul Acasa.ro,  dr Ruxandra Constantina, medic specialist medicina familie, apifitoterapie, biorezonanta, iridologie din cadrul clinicii Medica RD Esthetic.

„Chefirul este folosit ca remediu mai ales pentru refacerea florei intestinale, intarirea sistemului imunitar si adjuvant al digestiei”, mai spune medicul.

In plus, avand un continut de lactoza mai redus decat al laptelui este mult mai usor suportat de catre cei cu anumita intoleranta la lactoza. Nu este indicat insa sa-l consumi pe stomacul gol, asa cum este recomandat de specialisti, daca suferi de gastrita hiperacida, ulcer gastric sau duodenal. In astfel de cazuri, consuma-l dupa masa sau in paralel cu paine prajita.

Vitamine si minerale din abundenta!

100 de grame de chefir cu 1,5% grasimi au doar 46 kcal si contin 3,4 g proteine, 4,1 hidrati de carbon, 150 mg potasiu, 120 mg calciu, 100 mg fosfor, 12 mg magneziu, fier, zinc, iod, fluor, precum si oligoelemente.

Dintre vitamine, chefirul este bogat in cele din complexul B (40 mg vitamina B1, 170 mg B2, 50 mg B6, 90 mg niacina) si in caroten (provitamina A), D si E. 100 de grame de chefir 1,5% mai contin 6 mg colesterol, 0,8 g acid lactic si 0,5 grame alcool.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare