Dieta si nutritie

#cauze depresie #depresie #depresie estivala #imagine corporala

Cum faci fata depresiei estivale

Pentru unele persoane, depresia estivala are o cauza biologica, pentru altii insa stresul sau caldura sunt principalele cauze. Vara este si mai greu de suportat atunci cand toata lumea se asteapta sa te simti bine, sa te distrezi si sa iti faci planuri de vacanta.
 

Cauzele depresiei estivale


Dereglarile afective sezoniere. Acestea pot afecta persoanele sensibile in orice perioada a anului. Anotimpul cald nu face nici el exceptie. Zilele mai lungi si mai luminoase, temperaturile ridicate sau umiditatea joaca un rol important in declansarea depresiei. Principalele simptomele ale depresiei de vara sunt pierderea apetitului alimentar, problemele de somn, pierderea in greutate si anxietatea.

Programul de vara. Una dintre cele mai eficiente metode de ameliorare a simptomelor depresiei este programul fix. In timpul verii acest lucru nu mai este posibil, ceea ce este foarte stresant pentru multe persoane. Daca ai copii, trebuie sa le gasesti acestora o ocupatie pentru intreaga zi. De asemenea, si vacantele, oricat de placute, iti pot afecta programul, somnul si obiceiurile alimentare. Toate aceste lucruri contribuie la depresia estivala.

Imaginea corporala. Pe masura ce temperaturile cresc, iar straturile de haine se risipesc, multe persoane se simt rusinati de imaginea corpului lor. Fie ca au probleme cu greutatea, fie ca se simt rusinati imbracati in costum de vara, imaginea corporala joaca un rol important in declansarea depresiei estivale.

Probleme financiare. Sezonul cald poate fi unul extrem de costisitor. Vacantele, alimentele estivale, bauturile racoritoare, berea sau iesirile dese oras, la terase, lasa urme adanci in portofel. Situatia este si mai dificila pentru cei care au copii care merg in tabere. Toate aceste cheltuieli pot instala o stare de depresie.

Caldura. Multe persoane nu suporta temperaturile ridicate din timpul verii. Pentru aceste persoane, vara este un anotimp chinuitor, cu multe frustrari.
 

Cum sa treci mai usor peste depresia estivala


Cere ajutor. Daca stii ca vara este un sezon greu pentru tine, incearca sa discuti cu cei dragi sau cu un psiholog. Acesta te va ajuta sa gasesti cele mai bune solutii la problemele tale.

Organizeaza-te. Stii ca suferi de depresie in timpul verii, astfel, cel mai bine este sa te pregatesti cat mai bine pentru aceasta perioada. Gandeste-te care sunt lucrurile care te fac sa te simti mai bine in celelalte anotimpuri si incorporeaza-le in programul tau.

Dormi. Vacantele, iesirile la gratar sau noptile mai scurte sunt factori care te fac sa adormi mult mai tarziu. Insa, somnul insuficient este un factor principal pentru declansarea depresiei. Astfel, este indicat sa te odihnesti mai mult.

Fa miscare. Chiar daca temperaturile sunt ridicate, nu renunta la miscare. Mergi la sala dimineata devreme sau seara, atunci cand este mai racoare.

Nu exagera cu dietele. Daca ai probleme cu greutatea, nu incepe sa tii regim vara. Kilogramele nu vor disparea peste noapte si te vei simti frustrat. Incearca sa manaci moderat si sa incluzi in dieta cat mai multe fructe si legume proaspete.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare