Dieta si nutritie

# tudor ciuhodaru #carne de miel

Cum alegi corect carnea de miel pentru masa de Paste. Recomandarile dr. Tudor Ciuhodaru

Carnea de miel este un aliment nelipsit de pe masa romanilor in perioada Pastelui, fiind apreciata nu doar pentru gust, ci si pentru valoarea sa nutritiva.

O portie de 85 de grame de carne de miel gatita ofera 25 de grame de proteine si este bogata in potasiu, vitamina B12, fier, magneziu, seleniu si acizi grasi Omega-3.

In ciuda acestor beneficii, consumul trebuie moderat, mai ales de catre persoanele cu afectiuni cardiovasculare sau probleme legate de colesterol, avand in vedere ca aceasta carne este bogata in grasimi saturate si colesterol (aproximativ 80 mg la 100 de grame).

Doua semne esentiale pentru alegerea unei carni de miel de calitate

Medicul Tudor Ciuhodaru avertizeaza ca, pe langa aportul caloric ridicat, acest tip de carne poate deveni periculos daca nu este cumparat din surse sigure, unde sunt respectate normele sanitar-veterinare.

„Provenienta si conservarea corespunzatoare impun verificarea existentei stampilei sanitar-veterinare, precum si a dentitiei, ce trebuie sa fie specifica rumegatoarelor, si a copitelor, ce trebuie sa fie fara gheare.

Este recomandat sa cumparati miei doar din magazine autorizate, ce tin cont de regulile de igiena si pastreaza carnea la temperaturi mai mici de patru grade„, spune dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicina de Urgenta, potrivit dcmedical.ro.

Un alt aspect important este culoarea carnii, care trebuie sa fie roz, cu textura fina si supla. Grasimea alba si ferma este, de asemenea, un indicator al prospetimii.

Cand carnea de miel devine periculoasa pentru sanatate

Dr. Ciuhodaru atrage atentia si asupra anumitor categorii de persoane care ar trebui sa evite complet consumul acestui tip de carne.

„Carnea de miel: are valoare calorica ridicata si este considerata „toxica” in anumite conditii. Vorbim de 200 – 300 kcal la 100 grame si un continut ridicat de potasiu iar organele, in special ficatul, au continut ridicat de fier, zinc si carnitina, cu rol energetic dar si cantitati mici de calciu, acid folic si vitamina E.

Prin componenta proteica importanta dar si continutul ridicat de grasimi saturate, cam 80 mg de colesterol la 100 grame are risc aterogen dar totodata este considerata de unii drept afrodiziac natural.

Probleme sunt in special cu carnea mieilor cu greutate mai mica de 10 kg sau sub 9 saptamani, legate de continut, preparare si, nu in ultimul rand, de provenienta si conservare.

Continutul ridicat de colagen bogat in oxipurine, fac aceasta carne dificila de digerat, fiind considerata chiar „toxica” mai ales pentru pacientii cu guta, afectiuni gastrointestinale si hepatorenale dar nu numai. Purinele sunt in cantitate redusa la mieii de 10-14 kilograme si pot fi eliminate prin adaugarea carnii doar in momentul fierberii.

In plus, continutul crescut lipidic accentueaza riscul aterogen, la cei cu afectiuni cardiovasculare, precum si cel de colici biliare si pancreatite. Continutul crescut proteic are rol alergogen iar cel scazut in fibre impune asocierea legumelor la preparare, pentru a preveni incetinirea tranzitului pana la constipatie„, spune dr. Tudor Ciuhodaru.

Prin urmare, atunci cand alegi carnea pentru masa de Paste, fii atent atat la provenienta, cat si la aspectul vizual si textura. Consumul moderat si corect pregatit poate aduce beneficii, insa abuzul sau alegerea gresita poate avea consecinte asupra sanatatii.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare