Dieta si nutritie

# consum cafea #prelungire viata #cafea

Consumul zilnic de cafea ar putea prelungi viata cu pana la doi ani

Un consum regulat de cafea ar putea prelungi pana la doi ani durata vietii unei persoane, contribuind la un proces de imbatranire mai sanatos, potrivit unei lucrari de recenzie  publicate recent in Ageing Research Reviews.

 

Procentul populatiei de la nivel global cu varsta de peste 65 de ani creste rapid si se estimeaza ca va continua sa creasca de la 10% in 2022 la 16% in 2050.

Aceasta lucrare prezentata de Asociatia Romana a Cafelei arata ca un consum regulat de cafea prelungeste viata unei persoane in medie cu 1,8 ani, oferindu-i o viata mai lunga si mai sanatoasa. Aceasta crestere a sperantei de viata a fost observata atat la barbati, cat si la femei.

In afara de rolul cafelei in reducerea riscului de aparitie a anumitor afectiuni cronice majore, echipa care a realizat aceasta lucrare de recenzie a cercetat cu precadere studiile existente privind rolul important al cafelei in mecanismele biologice asociate procesului de imbatranire. Acest rol include ameliorarea instabilitatii genomice sau mutatiilor celulare, cunoscute a fi factori declansatori ai procesului de imbatranire, precum si asigurarea functiei celulare regulate.

Indrumarile clinice traditionale le recomanda persoanelor varstnice sa reduca sau chiar sa evite consumul de cafea. Recenzia sugereaza ca aceste indrumari ar trebui reevaluate pentru a lua in considerare datele stiintifice care sustin rolul cafelei pentru imbatranirea sanatoasa.

Cafeaua este cel mai des asociata cu continutul de cafeina, pe langa aceasta, ea include un amestec de peste 2.000 de compusi potentiali bioactivi. Polifenolii pot oferi proprietati antioxidante si antiinflamatorii, avand un rol in reducerea neuroinflamatiei sau in reglarea sensibilitatii la insulina.

Atat cafeina, cat si ceilalti compusi ai cafelei pot contribui la prelungirea sperantei de viata. Autorii subliniaza potentialul semnificativ al unei analize mai ample a beneficiilor cafelei pentru sanatate.

Rodrigo Cunha, University of Coimbra, autor principal al lucrarii de recenzie, a declarat: „Stim ca populatia lumii imbatraneste intr-un ritm mai rapid decat pana acum, de aceea, este tot mai important sa exploram interventii asupra regimului alimentar care le-ar putea permite oamenilor nu doar sa aiba o viata mai indelungata, ci si mai sanatoasa. Lucrarea noastra subliniaza rolul pe care il poate avea consumul regulat, moderat de cafea asupra mecanismelor biologice care incetinesc sau nu mai functioneaza in mod natural pe masura ce imbatranim, declansand diferite probleme de sanatate si comorbiditati.”

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) considera ca un consum de pana la 400 mg de cafeina (3-5 cesti de cafea) pe zi reprezinta o cantitate moderata si sigura pentru majoritatea adultilor. In cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza, aportul de cafeina ar trebui redus la 200 mg pe zi.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare