Dieta si nutritie

# consum moderat de cafea # consum cafea #studiu cafea #cafea

Consumul moderat de cafea are beneficii clare asupra sanatatii, arata un studiu recent

Asociatia Romana a Cafelei (ARC) prezinta noul raport emis de Federatia Europeana a Asociatiilor Nutritionistilor (EFAD) si preluat de catre Institutul pentru Informatii stiintifice despre cafea (ISIC) potrivit caruia aproape doua treimi (62%) dintre nutritionistii europeni considera ca un consum moderat de cafea are beneficii clare asupra sanatatii, in vreme ce 86% sunt de acord ca aportul regulat si moderat este asociat cu o imbunatatire a performantei generale in sport.

Sondajul a fost completat de 585 de nutritionisti din 26 de tari europene care au contact direct cu pacientii, si ofera date noi despre gradul de constientizare actual si atitudinile in ceea ce priveste consumul de cafea din perspectiva medicala.

Dintre cei 585 de nutritionisti, 329 au delcarat ca sunt angajati in prezent in servicii clinice, inclusiv in oncologie, diabet, gestionarea greutatii, gastroenterologie, geriatrie, pediatrie, ingrijire intensiva, servicii ambulatorii, chirurgie, alergii si intoleranta la alimente. Ceilalti 256 au raportat ca sunt angajati in prezent in domenii precum sport, educatie, bunastare, servicii alimentare si/sau lucreaza independent.

Peste doua miliarde de cesti de cafea sunt savurate in fiecare zi la nivel mondial si, in acest context, studii nou efectuate pentru a afla rolul potential al cafelei asupra sanatatii au sugerat un posibil „efect de protectie” in legatura cu o serie de boli netransmisibile, in special cu cele cu o componenta inflamatorie. In timp ce inca se studiaza detaliile care stau la baza acestei asocieri, cafeaua continua sa fie un considerent important pentru profesionistii din domeniul sanatatii atunci cand vorbesc despre aspectele unui stil de viata sanatos.

Cafeaua ramane o bautura populara la nivelul Europei, 43% dintre acestia raportand ca pacientii consuma pana la 3 cesti de cafea pe zi si, respectiv, 3-5 cesti pe zi, niveluri de consum care corespund recomandarilor Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA).

62% dintre nutritionistii chestionati au recunoscut o asociere pozitiva cu aspecte ce tin de performanta mentala si fizica, inclusiv o vigilenta imbunatatita (86%), stare imbunatatita (61%), imbunatatire a performantei sportive generale (69%) si au fost de acord ca un consum de cafea poate fi benefic pentru activitatea fizica (51%). Aceste concluzii reflecta un sondaj realizat anterior de ISIC asupra consumatorilor in timpul pandemiei in 2020 .

Pentru a citi raportul in totalitate, denumit „Perspectivele nutritionistilor europeni despre consumul de cafea” dati clic aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare