Dieta si nutritie

#peste #alimentatie #atac de inima #peste gras

Consumul de peste gras reduce riscul de atacuri de inima

Consumul a cel putin doua portii pe saptamana de peste gras este asociat cu riscul scazut de atac de cord, arata un studiu recent, realizat pe 800.000 de persoane din 15 tari.

Studiul mai arata ca acest lucru este valabil doar in cazul consumului de peste gras, nu si al suplimentelor de ulei de peste. Astfel, consumul regulat de peste si acizi grasi omega 3 este asociat cu riscul scazut de afectiuni coronariene. Specialistii recomanda in special consumul de peste, precum macrou si sardine.

Exista mai multi factori care explica impactul benefic al pestelui gras asupra sanatatii vasculare. In primul rand, interactiunea dintre nutrientii pe care pestele ii contine, precum vitamine, minerale si aminoacizi esentiali, este extrem de benefica pentru organismul uman.

In al doilea rand, suplimentarea consumului de peste il reduce pe cel de alte alimente, precum carne rosie, care este periculoasa pentru sanatatea vasculara. In plus, consumul de peste este un indicator al unui stil de viata sanatos si al unei alimentatii echilibrate, cu numeroase beneficii pentru sanatatea vasculara.


De ce sa consumam mai mult peste gras

 

Si consumul de peste alb este benefic pentru sanatate, insa diferenta intre pestele alb si pestele gras este data de modul de gatire. De obicei, pestele alb este prajit in baie de ulei, care contine grasimi saturate sau trans, extrem de nocive pentru sanatatea vasculara.

Pestele gras este o sursa excelenta de proteine esentiale pentru organismul uman. In plus, este si o sursa importanta de grasimi polinesaturate, care nu sunt produse de organismul uman si care trebuie sa le procure din alimente.

In plus, datorita cantitatilor mari de acizi grasi omega 3 pe care le contine, pestele gras are o serie de beneficii pentru sanatate. Acizii grasi omega 3 reduc nivelul de colesterol "rau" din sange, amelioreaza simptomele afectiunilor inflamatorii, precum artrita, si scad tensiunea arteriala.

In plus, previn formarea de cheaguri de sange, protejeaza inima si sangele, ajuta la dezvoltarea creierului si ochilor si reduc riscul de tromboza. De asemenea, pestele gras este benefic pentru persoanele care sufera de guta, dementa sau Alzheimer.


Pestele gras, bogat in vitamine si minerale


Pe langa acizi grasi omega 3, pestele gras este bogat in vitamine (A, D, E, K) si minerale (iod, seleniu, calciu, zinc, fosfor si magneziu). Dintre speciile de peste gras, poti alege sa consumi somon, ton, pastrav, ansoa sau macrou.



Sursa foto: nutri-matters.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare