Dieta si nutritie

# pericol carne de miel #carne de miel

Cine ar trebui sa evite carnea de miel. Cand devine periculoasa pentru sanatate

Carnea de miel este vedeta meselor de Paste in multe gospodarii din Romania. Este gustoasa, bogata in proteine, fier si acizi grasi Omega 3, dar nu este potrivita pentru toata lumea.

 

Specialistii atrag atentia asupra combinatiilor alimentare nepotrivite si riscurilor pe care le implica pentru anumite persoane.

Ce spune un specialist despre carnea de miel

Potrivit conf. univ. dr. Alexandru Nechifor, medic specialist în medicină internă și gastroenterologie, carnea de miel este de calitate bună, mai ales dacă animalul sacrificat are minimum 14-15 kilograme. „Este recomandat ca mielul să fie gătit la cuptor, dar poate fi preparat și înăbușit, la grătar sau stufat – însă în niciun caz prăjit”, spune medicul.

Carnea roșie, așa cum este cea de miel, este o sursă importantă de fier, benefică în cazurile de anemie, și aduce un aport semnificativ de potasiu și vitamine din complexul B.

De asemenea, este bogată în acizi grași Omega 3 și minerale esențiale precum zinc, fosfor și calciu. Conține aproximativ 35% grăsimi săturate, care pot fi reduse printr-un mod de gătire sănătos, fără ulei, restul fiind grăsimi bune – mononesaturate și polinesaturate.

Cine ar trebui sa evite carnea de miel. Cand devine periculoasa pentru sanatate

Carnea de miel este nelipsita de pe mesele romanilor in perioada Sarbatorilor Pascale. Cu gustul sau intens si textura frageda, acest tip de carne este considerat o delicatesa. Totusi, nu este recomandata oricui. Anumite categorii de persoane ar trebui sa consume mielul cu prudenta sau chiar sa il evite complet, din cauza impactului pe care il poate avea asupra sanatatii.

Ce contine carnea de miel si de ce este considerata riscanta

Carnea de miel este bogata in proteine, fier, zinc si vitamine din complexul B, dar contine si o cantitate semnificativa de grasimi saturate si colesterol. 100 de grame de carne de miel pot avea in jur de 250-300 de calorii si aproximativ 80 mg de colesterol. Acesti factori o transforma intr-un aliment greu de digerat si cu potential inflamator in cazul anumitor afectiuni.

Potrivit medicilor nutritionisti, riscul nu este legat doar de grasimile saturate, ci si de modul de preparare: friptura de miel, drobul si ciorbele traditionale sunt adesea gatite cu mult ulei, organe si alte ingrediente bogate in grasimi, crescand astfel riscul pentru cei cu afectiuni cronice.

Cine ar trebui sa evite carnea de miel

1. Persoanele cu afectiuni cardiovasculare

Grasimile saturate si colesterolul din carnea de miel pot contribui la acumularea de placi de aterom pe peretii vaselor de sange, crescand riscul de infarct si accident vascular cerebral. Medicii recomanda ca pacientii cu hipertensiune, hipercolesterolemie sau afectiuni cardiace sa evite consumul excesiv de miel.

2. Persoanele care sufera de guta

Carnea de miel contine purine, compusi care se transforma in acid uric. In cazul persoanelor cu predispozitie la guta, consumul de miel poate declansa un episod dureros de inflamatie articulara.

3. Persoanele cu afectiuni digestive si hepato-renale

Pentru cei care sufera de afectiuni ale stomacului, ficatului sau rinichilor, carnea de miel este greu de digerat. Contine colagen si grasimi care pot irita mucoasa digestiva sau pot solicita ficatul si rinichii mai mult decat alte tipuri de carne slaba, precum cea de pui sau curcan.

4. Copiii mici si persoanele in varsta

Pentru copii sub 3 ani si varstnici, carnea de miel poate fi prea grea pentru sistemul digestiv. Daca este totusi introdusa in meniu, aceasta trebuie gatita cat mai dietetic (fara prajeli, condimente intense sau sosuri grase) si oferita in cantitati

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului