Dieta si nutritie

#beneficii #lapte #somn

Cinci motive sa bei un pahar cu lapte inainte de culcare

Laptele este o sursa minunata de nutrienti, este sanatos pentru oase si are chiar si mai multe beneficii daca este baut inainte de culcare. De exemplu, te poate ajuta sa adormi mai repede, sa dormi profund, fara sa te mai trezesti in timpul noptii, si chiar poate stimula pierderea in greutate.

A bea lapte inainte de culcare este o modalitate usoara de a ne face viata un pic mai sanatoasa.

Laptele are compusi care pot imbunatati calitatea somnului. Mai multe studii realizate pe oameni si animale au aratat ca dormim mai bine atunci cand consumam lapte. Acesta contine triptofan si melatonina, care te pot ajuta sa adormi mai usor si mai repede. Triptofanul joaca un rol important in productia de serotonina, hormonul care imbunatateste starea de spirit si ajuta la relaxare, si, de asemenea, se comporta ca un precursor al melatoninei.

Melatonina ajuta la reglarea ritmului circadian si te pregateste pentru somn. Studiile au aratat ca aportul de suplimente de melatonina si triptofan poate reduce anxietatea si depresia care se pot accentua in apropierea timpului pentru somn.

Laptele este o sursa foarte buna de proteine. Daca iei cina cu mult timp inaite de culcare, poti avea probleme cu somnul pe tot parcursul noptii. Daca nu vrei ca foamea sa te trezeasca in miez de noapte, incearca sa bei un pahar cu lapte inainte de culcare.

Laptele are un efect calmant. A bea lapte inainte de culcare este un ritual care te relaxeaza si te pregateste pentru somn. Una dintre teoriile legate de acest lucru spune ca laptele cald poate reaminti de laptele de dinainte de culcare pe care il beai cand erai copil, ceea ce readuce amintiri placute si are un efect calmant.

Laptele te poate ajuta sa pierzi din greutate. Daca faci din bautul de lapte un ritual care sa te ajute sa adormi si functioneaza, e bine sa stii ca acest obicei te poate ajuta si sa slabesti. Cand dormim prost, acest lucru se reflecta si in acumularea de kilograme in plus. Deoarece laptele vine la pachet cu proteine nutritive, este un substitut bun al rontaitului seara tarziu, care poate fi, de asemenea, o cauza a ingrasarii.

Laptele favorizeaza cresterea masei musculare. Cazeina si zerul din componenta sa pot intensifica sintetizarea proteinelor in muschi peste noapte.

Cu toate aceste beneficii minunate, laptele poate fi considerat un aliment minune. Totusi, trebuie sa avem mare grija cand il consumam deoarece putem avea intoleranta la lactoza fara sa stim. Printre simptome se numara balonarea, gazele si crampele, iar daca le prezentati, trebuie sa opriti imediat consumul de lapte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului