Dieta si nutritie

#pericol cereale #cereale supermarket #alimentatie #cereale #sanatate

Cerealele din supermarket pe care trebuie sa le eviti! Pot afecta grav sanatatea, arata un nou studiu

Un studiu recent arata ca multe dintre cerealele pentru micul dejun disponibile in supermarketuri nu sunt atat de sanatoase pe cat promit ambalajele. Analiza, realizata in Marea Britanie, a comparat compozitia nutritionala a mai multor branduri, iar concluziile sale sunt relevante si pentru consumatorii din Romania.

 

Desi etichetele pun accent pe beneficii precum „bogate in fibre”, „sursa de vitamine si minerale” sau „sustin digestia”, realitatea este alta. Multe dintre aceste produse contin cantitati mari de zahar, sare si ingrediente ultra-procesate, care pot avea un impact negativ asupra sanatatii, potrivit The Telegraph.

Ce contin cu adevarat cerealele pentru micul dejun

Desi sunt prezentate ca o optiune rapida si hranitoare pentru diminetile aglomerate, multe cereale din comert contin adaosuri artificiale de vitamine si minerale. Totusi, expertii avertizeaza ca acest lucru nu garanteaza beneficii reale pentru sanatate. Profesorul Marion Nestle de la Universitatea din New York subliniaza in cartea sa Food Politics ca „adaugarea din ce in ce mai frecventa de vitamine si minerale” poate avea efecte negative daca este realizata in exces, arata Adevarul.ro.

Analiza cerealelor disponibile pe piata a scos la iveala cateva aspecte ingrijoratoare:

  • Cerealele instant, care se prepara doar cu apa fierbinte, au fost criticate pentru textura lipicioasa, gustul artificial si continutul ridicat de zahar – 5,3 g per portie de 30 g.
  • Cerealele crocante cu caramel si alune au fost apreciate pentru textura aerata, dar continutul ridicat de zahar le face o alegere mai putin sanatoasa.
  • Biscuitii din cereale ofera mai multe fibre si proteine decat alte produse, insa includ si ingrediente ultra-procesate, precum malt de orz.
  • Cerealele cu cacao, desi preferate de multi consumatori, contin malt de orz si se incadreaza tot in categoria produselor ultra-procesate.
  • Cerealele cu aroma de miere sunt crocante, dar nesatioase si bogate in zahar.
  • Produsele promovate ca „bogate in fibre” pot avea cantitati mari de zahar, provenit inclusiv din fructe uscate.

Cum sa alegi cerealele sanatoase: ce trebuie sa eviti

In Romania, produsele alimentare nu folosesc sistemul de etichetare „semafor” adoptat in Marea Britanie, ceea ce face mai dificila identificarea optiunilor sanatoase. Totusi, consumatorii pot lua decizii mai bune verificand cu atentie lista ingredientelor.

Pentru un mic dejun mai sanatos, ar trebui sa eviti cerealele care contin:

  • Cantitati mari de zahar si sare
  • Aditivi precum malt de orz, fructoza, ulei de palmier
  • Arome artificiale si agenti antiaglomeranti

In schimb, variantele mai bune sunt cele bogate in fibre si proteine, fara adaosuri artificiale. Ovazul simplu sau taratele fara zahar adaugat sunt alegeri mult mai echilibrate.

Recomandari pentru un mic dejun sanatos

Daca vrei sa iti incepi ziua cu o masa echilibrata, specialistii recomanda sa:

  • Alegi cereale cu ingrediente naturale si cat mai putin zahar
  • Verifici cantitatea de fibre – un continut de cel putin 6 g la 100 g este considerat benefic
  • Eviti cerealele ultra-procesate, indiferent de promisiunile de pe ambalaj
  • Optezi pentru variante mai sanatoase, precum ovazul integral combinat cu fructe proaspete si seminte

Concluzia acestui studiu este clara: marketingul de pe ambalaje nu reflecta intotdeauna realitatea nutritionala a produselor. Pentru a face alegeri corecte, este important sa citesti cu atentie etichetele si sa te orientezi catre produse cat mai naturale. In locul cerealelor ultra-procesate din supermarket, un mic dejun preparat acasa, cu ingrediente simple si sanatoase, este de multe ori cea mai buna optiune.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare