Dieta si nutritie

#uleiuri vegetale #ulei de masline #ulei de susan #uleiuri pentru gatit #ulei de rapita #ulei de avocado #ulei de nuci

Cele mai sanatoase uleiuri pentru gatit

Daca folosesti ulei de rapita pentru calirea legumelor si stropesti salatele cu ulei de masline, inseamna ca in dieta ta sunt deja incorporate grasimi benefice. Aceste uleiuri sunt extrem de sanatoase si contin cantitati mari de antioxidanti care tin la distanta problemele medicale.

Insa, o dieta trebuie sa fie diversificata si este recomandat sa consumi cat mai multe tipuri de ulei. Consumul unei varietati mari de uleiuri, in contitati moderate, ajuta organismul sa absoarba mai usor vitaminele solubile in grasime.

De asemenea, aceste uleiuri reduc riscul de afectiuni cardiace, infarct si hipertensiune.

Iata care sunt cele mai sanatoase uleiuri pe care le poti consuma:

1 Uleiul de avocado. Uleiul de avocado este usor, cu o aroma de unt si foarte bogat in grasimi mononesaturate. Consumul de grasimi mononesaturate reduce nivelul de colesterol din sange, dar si riscul de afectiuni cardiace si fracturi osoase.

Fitochimicalele care se gasesc in uleiul de avocado reduc si efectele nocive ale razelor ultraviolete. Uleiul de avocado are cel mai inalt punct de fierbere, ceea ce il face ideal pentru gatitul la temperaturi mari. Aroma sa este insa delicioasa si in salate.

2 Uleiul de rapita. Ca si uleiul de avocado, uleiul de rapita este bogat in grasimi mononesaturate. Are o aroma delicata si contine cantitatea cea mai mica de grasimi saturate dintre toate uleiurile pentru gatit.

Poate fi folosit si in locul untului. O lingura de ulei de rapita contine peste 15% din necesarul zilnic de vitamina E, care reduce efectele nocive ale radialilor liberi. Atunci cand este depozitat in locuri racoroase in intunecate, uleiul de rapita poate fi folosit pana la un an, chiar daca a fost desfacut.

3 Uleiul de masline. Cu o aroma bogata si un gust intepator, uleiul de masline contine aproape numai grasimi mononesaturate. Este foarte putin procesat, astfel ca pastreaza substantele benefice ale maslinelor. Contine cantitati mari de antioxidanti, vitamina E si oleocantal, o substanta cu proprietati antiinflamatorii.

Uleiul de masline trebuie depozitat in spatii cu putina lumina si racoroase, pentru a-si pastra toate substantele nutritive.

4 Uleiul din seminte de in. Uleiul din seminte de in este o sursa importanta de acizi grasi omega 3. Acest ulei reduce inflamatiile din organism, previne durerile articulare si astmul.

Uleiul din seminte de in se rancezeste rapid, astfel ca trebuie depozitat in frigider. Trebuie consumat numai in salate.

5 Ulei de susan. Uleiul de susan este compus din parti egale de grasimi mono si polinesaturate. Are un efect benefic asupra nivelului de zahar din sange si asupra hipertensiunii. Este extrem de bogat in lignani, substante puternice, asemanatoare antioxidantilor.

Uleiul de susan intensifica aromele preparatelor alimentare, astfel ca trebuie folosit in cantitati moderate.

6 Uleiul de nuci. Alaturi de uleiul din seminte de in, uleiul de nuci este o sursa importanta de acizi grasi omega 3. Acest ulei reduce nivelul de colesterol si stresul. De asemenea, uleiul de nuci reduce si riscul de afectiuni cardiace.

Uleiul de nuci poate fi folosit in decurs de un an, daca a fost deschis. Pentru a preveni rancezeala, uleiul de nuci trebuie depozitat in frigider.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare