Dieta si nutritie

#sanatate #dieta si nutritie #reguli alimentatie atleti #alimentatie atleti #nutritie atleti

Cele mai importante reguli de alimentatie pentru atleti

Nutritia corecta este un factor la fel de important pentru rezultatele sportive ca si antrenamentul corect. Tine cont de cele mai importante reguli de alimentatie pentru atleti, pentru a te asigura ca-i oferi corpului tau resursele necesara eforturilor fizice indelungate.

Dieta echilibrata recomandata de medici pentru oricine are cea mai mare contributie si in alimentatia atletilor, dar pentru antrenamentele sau competitiile sportive ce implica efort sustinut exista unele precizari suplimentare ce contribuie la obtinerea unor rezultate la potentialul maxim.

Consumul potrivit de proteine pentru atleti

Sportivii de performanta dar si cei au un stil de viata foarte activ au nevoie de un consum de proteine zilnic mai ridicat decat oamenii mai sedentari.

Maximul de proteine necesar este de aproximativ 1,7 g de proteine pentru fiecare kilogram, iar sursa cea mai buna este laptele. Absorbtia rapida a proteinelor din lapte contribuie activ la mentinerea in forma a tesuturilor musculare, iar cazeina din lapte asigura resurse pentru muschi pe termen mai lung.

Atletii sunt sfatuiti sa evite suplimentele alimentare proteice, deoarece acestea pot afecta functia renala. In afara de lapte, sursele cele mai bune de proteine includ carnea slaba, ouale, alunele, nucile si semintele.

Consumul potrivit de grasimi pentru atleti

Grasimea este recomandata doar in cantitati moderate in dieta unui altet, dar poate fi utila atunci cand energia oferita de carbohidrati nu mai este suficienta.

Cele mai bune grasimi din dieta unui sportiv sunt cele nesaturate, din uleiuri vegetale, in special uleiul de masline, si din peste gras, ca somonul sau tonul. Nucile, alunele si avocado sunt alte surse bune de grasimi monosaturate, dar consumul de grasimi nu este recomandat in zilele in care te astepti la un efort fizic intens.

Consumul potrivit de carbohidrati pentru atleti

Transformati de corp in glucoza, stocata apoi in muschi sub forma de glicogen, carbohidratii sunt cel mai important element din nutritia corecta a unui atlet. In functie de nivelul de intensitate a eforturilor fizice, multi sportivi consuma o dieta bogata in carbohidrati inainte de o competitie.

Pentru a fi transformati in modul optim in energie stocata in muschi, este necesar ca pana la 70% din necesarul caloric zilnic sa fie asigurat de carbohidrati. O alimentatie bogata in paine, paste, cereale si legume si fructe bogate in fibre asigura cel mai bine necesarul de carbohidrati al unui sportiv. Carbohidratii din zahar si faina se transforma mai repede in energie, dar pot contribui la deshidratare, deci nu sunt recomandati inainte de un efort intens.

Consumul potrivit de lichide pentru atleti

Deshidratarea va afecta rapid performanta unui sportiv care bea lichide doar atunci cand ii este sete. Cand corpul este solicitat puternic, se recomanda un minim de 250 ml de lichide baute la fiecare 15 minute.

Bauturile la temperaturi scazute sunt absorbite de corp mai rapid si contribuie la racirea lui, iar electrolitii sunt un element important de care nu trebuie sa uiti. Fie ca apelezi la bauturi speciale cu electroliti sau la suc de fructe, electrolitii te ajuta sa ramai in forma in momentele de efort fizic intens si prelungit.

Foto: Bodytrainer.tv

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare