Dieta si nutritie

#carne #lactate #fructe # alimente contaminate

Cele mai contaminate alimente

Carnea, produsele lactate, capsunile, ciresele, merele, spanacul sau ardeii sunt unele dintre cele mai contaminate alimente din lume. La cresterea si producerea acestora se folosesc cantitati alarmante de pesticide , hormoni de crestere si antibiotice.

 

Carne de vita, porc si pasare


Carnea este unul dintre alimentele contaminate cu cele mai mari cantitati de pesticide. Cele mai multe pesticide chimicale sunt solubile in grasime si se acumuleaza in tesuturile adipoase animale. Produsele animale care contin pesticide sunt apoi consumate direct de catre om.

De asemenea, in carne se gasesc si antibiotice, medicamente si hormoni care se acumuleaza in tesuturile animale. Pestele oceanic este unul dintre cele mai periculoase alimente, acumuland cantitati mari de metale grele.
 

Lapte, branza si unt


Produsele lactate sunt la fel de riscante ca si produsele din carne. Aceste produse sunt mult mai expuse contaminarii cu pesticide. Animalele transfera substantele chimice consumate in lapte si carne.

Hormonii de crestere si antibioticele sunt alte substante nocive care se gasesc in lapte, branza si unt.
 

Capsuni, zmeura si cirese


Capsunile sunt unele dintre cele mai contaminate fructe din lume. In medie, 150 de kilograme de pesticide sunt aplicate la un hectar de cultura de capsuni.

Mai mult de 35 de tipuri de pesticide sunt folosite pentru tratarea capsunilor, dintre care peste 90% sunt peste nivwelurile de siguranta acceptate.

Culturile de zmeura sunt tratate cu peste 35 de tipuri de pesticide, iar ciresele cu peste 25.
 

Mere si pere


Culturile de mere sunt tratate cu 36 de pesticide diferite, dintre care jumatate din acestea sunt neurotoxine, care pot afecta sanatatea creierului. Merele sunt aproape la fel de contaminate ca si capsunile.

Indepartarea coajei redude nivelul de pesticide, insa nu elimina pericolul ingerarii de chimicale periculoase. Perele sunt tratate cu 35 de pesticide si sunt contaminate in proportie de 94%.
 

Rosii


Rosiile sunt tratate cu mai mult de 30 de pesticide diferite, care sunt aplicate pe rosiile aflate in procesul de crestere. Coaja groasa a acestor legume nu impiedica infiltrarea chimicalelor in pulpa.
 

Cartofi


Cartofii sunt unele dintre cele mai populare legume, consumate la scara larga in lumea intreaga. Sunt insa si unele dintre cele mai contaminate. Culturile de cartofi sunt tratate atat cu pesticide, cat si cu fungicide. Se folosesc peste 39 de tipuri de substante chimice.
 

Spanac


Spanacul este contaminat cu cele mai comune pesticide folosite pentru alimente. La culturile de spanac se folosesc in special hormoni de creste, iar procentul de contaminare este de peste 80%.
 

Cafea


Majoritatea culturilor de cafea provin din tari unde nu exista o legislatie clara a folosirii pesticidelor in alimente. Astfel, boabele de cafea interactioneaza cu unele dintre cele mai periculoase pesticide din lume.
 

Piersici si nectarine


Livezile de piersici si nectarine sunt tratate cu peste 50 de tipuri de pesticide. Coaja acestor fructe nu protejeaza de riscul contaminarii.
 

Struguri


Deoarece strugurii sunt fructe delicate, cu coaja subtire, acestia sunt pulverizati in repetate randuri in timpul perioadei de crestere. Astfel, la tratarea vitei de vie sunt folosite peste 35 de pesticide diferite.
 

Ardei


Ardeii sunt alte legume care sunt tratati cu pesticide si hormoni de crestere. In total, sunt folosite 39 de tipuri de pesticide. Coaja nu protejeaza, iar de cele mai multe ori, ardeii sunt cerati cu substante daunatoare.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare