Aspartamul, conservantii chimici, olestra, glutamatul de monosodiu sau nitritul de sodiu sunt unii dintre cei mai periculosi aditivi alimentari . Sunt folositi pe scara larga in numeroase produse ambalate, precum chips-uri, biscuiti, guma de mestecat, prajituri, carne sau unt.
Bromat de potasiu
Bromatul de potasiu este un afanator folosit in industria panificatiei si este considerat un element cancerigen pentru oameni. A fost interzis in numeroase tari, insa este in continuare folosit in tari precum Statele Unite ale Americii sau Japonia.
Folosit in cantitati mari, bromatul de potasiu duce si la alte efecte secundare printre care greata, voma sau deranjamente stomacale.
Nitrit de sodiu
Nitritul de sodiu este folosit in cantitati impresionante in indrustria carnii. Majoritatea produselor procesate din carne contin acest aditiv. Carnatii, bacon-ul si chiar carnea din supele instant contin nitrit de sodiu.
Persoanele care consuma cantitati mari de carne procesate sunt mult mai supuse riscului de cancer pancreatic . Nitritul de sodiu, expus la temperaturi ridicate , elibereaza compusi cancerigeni, care patrund in sistemul digestiv.
Astfel, inainte de a cumpara produse din carne, citeste eticheta si evita-le pe cele care contin acest ingredient.
Conservantii chimici BHA
BHA este un conservant folosit pentru a prelungi durata de viata a produselor alimentare, in special a celor care contin grasimi. Se gaseste in unt, carne, guma de mestecat, cartofi congelati si chiar bere.
Acest conservant, folosit in exces duce la cancer. Este astfel indicat sa citesti cu atentie etichetele produselor pe care le cumperi si chiar sa elimini total din alimentatie produse precum chips-uri sau guma de mestecat.
Olestra
Olestra sau olean este un substitut ai grasimii care este folosit in chips-urile de cartofi prajiti si alte gustari sarate ambalate. Aceasta grasime sintetica nu este insa absorbita de organismul uman si contribuie la aparitia crampelor abdominale si diareei.
Olestra diminueaza si capacitarea organismului de a absorbi nutrientii solubili in grasime, printre care licopen, luteina si betacaroten, antioxidanti foarte puternici.
Glutamatul de monosodiu este un potentator de aroma, folosit in alimente ambalate si conservate, precum supe, sosuri pentru salate, carnati sau chips-uri. Acest aditiv duce la dureri de cap, ameteala si somnolenta.
De asemenea, folosit in exces, glutamatul de monosodiu duce la hipoglicemie, atacuri de inima, distrugerea celulelor cerebrale si alergii severe.
Citeste cu atentie produsele ambalate inainte de a le achizitiona si evita-le pe cele care contin acest aditiv.
Aspartamul este un indulcitor folosit in numeroase produse. Este folosit pentru a inlocui zaharul, insa este 180 de ori mai dulce decat acesta. Aspartamul se gaseste in bauturi carbogazoase , guma de mestecat, bomboane, prajituri si multe alte produse.
Consumul in exces de aspartam duce la oboseala, dureri de cap, insomnie, depresie. De asemenea, aspartamul poate duce si la halucinatii si tumori cerebrale.