Dieta si nutritie

#organism #ceasul intern al organismului #ceas intern

Ceasul intern al organismului: Afla cum functioneaza

Organismul uman are propriul ceas intern, responsabil pentru numeroase procese metabolice. Ceasul intern ne anunta cand ne este foame, cand avem nevoie de miscare sau de relaxare.

3 - 5 AM: Cel mai bun moment pentru miscare

Potrivit medicinei chineze, in acest interval orar plamanii sunt foarte activi si chiar daca ti se pare ciudat, acum este momentul ideal pentru miscare. Pentru chinezi, practicarea sporturilor la ore neobisnuit de matinale este un lucru obisnuit. Multi chinezi practica t'ai chi care pune accentul pe respiratie si activitatea plamanilor.

4 - 6 AM: Cel mai bun moment pentru nastere

Este foarte posibil sa nasti pe cale naturala in acest interval orar. Acum plamanii dispus de mai mult energie decat oricare alte organe. Atunci cand ne nastem, luam prima "gura de aer", ceea ce corespunde cu momentul in care plamanii functioneaza bine si ne ajuta sa respiram pentru prima oara.

5 - 6 AM: Cel mai bun moment pentru sex

Dimineata devreme, atunci cand soarele rasare, este si cel mai bun moment pentru sex. Lumina soarelui stimuleaza productia de testosteron, un hormon care mareste placerea sexuala atat la femei, cat si la barbati. Expunerea la lumina stimuleaza hipotalamusul, partea creierului responsabila de sistemul endocrin, care influenteaza nivelul tuturor hormonilor din organism, ceea ce stimuleaza fertilitatea.

7 - 11 AM: Cel mai bun moment pentru un mic dejun sanatos

De dimineata, stomacul si pancreasul functioneaza la cote maxime. Este astfel recomandat sa nu sarim niciodata peste micul dejun. De altfel, micul dejun trebuie sa fie principala masa a zilei, la care sa mananci pe saturate.

Peste noapte, ficatul a fost detoxifiat, iar celulele si tesuturile organismului s-au reparat, iar micul dejun este oportunitatea corpului de a se energiza. Un mic dejun sanatos mareste concentrarea de dimineata si mareste capacitatea memoriei de-a lungul zilei.

9 - 11 AM: Cel mai bun moment pentru munca

Pentru multe persoane, dimineata este momentul in care se pot concentra cel mai bine. Acest lucru este datorat abilitatii noastre de a gandi, care este guvernata de splina. Splina are mai multa energie in intervalul 9 - 11 am, ceea ce inseamna ca intre aceste ore ne concentram cel mai bine pe munca.

1 - 3 PM: Siesta de dupa-amiaza

Siesta de dupa-amiaza este un lux pe care foarte putini il au, insa este un lucru foarte benefic pentru organism. Atunci cand in intestine se gaseste mancare, energia organismului este dispersata de la extremitati, precum cap, maini sau picioare pentru a ajuta digestia. Ca rezultat, nivelul de concentrare scade si ne simtim somnorosi.

7 - 9 PM: Cel mai bun moment pentru relaxare

In medicina traditionala chineza, acest interval orar este momentul pericardului, un sac umplut cu lichid are protejeaza inima. Una dintre functiile inimii este ca ne controleaza si mintea, iar mintea noastra trebuie sa fie relaxata si sa ne permita sa dormim.

Deoarece pericardul protejeaza inima, cea mai buna modalitate de a beneficia de un somn odihnitor este sa ne relaxam in acest interval orar. Pe masura de lumina soarelui se diminueaza, glanda pineala din creier produce mai putina serotonina, un neurotransmitator care controleaza apetitul si sistemul cardiovascular. Atunci se lasa nopate, organismul nu mai produce serotonina ci melatonina, care ne ajuta sa adormim.
 

*AM = Antemeridian / PM = Postmeridian

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului