Dieta si nutritie

Ceaiul si beneficiile aduse organismului

Ceaiul este o bautura descoperita cu mult timp in urma, bogata in substante antioxidante. Acesta ajuta la prevenirea imbatranirii dar si in prevenirea altor numeroase afectiuni si chiar maladii, precum bolile cardiovasculare si cancerul.

 

Sursa importanta de antioxidanti

Antioxidantii sunt substante foarte active care ajuta organismul sa elimine radicalii liberi. Acestia din urma sunt formati in mod natural atunci cand toate reactiile chimice implica oxigenul. In anumite conditii, radicalii liberi au tendinta sa se acumuleze din lipsa de antioxidanti.

Spre exemplu, este cazul imbatranirii organismului, a unei perioade de stres sau a anumitor boli. In consecinta, noi avem datoria de a supraveghea balanta starii de sanatate: sa nu creasca productia de radicali liberi si sa avem un suport suficient de antioxidanti.

Principalii antioxidanti obtinuti prin hrana sunt: vitaminele C si E, zincul, seleniul, magneziul etc. O mare parte dintre acestia se gasesc in fructe, legume, cacao, vin rosu, uleiul de masline, dar bineinteles in ceai.

Ceaiul hidrateaza si insanatoseste

Din punct de vedere cantitativ apa este cea mai importanta componenta a ceaiului, ceea ce face ca un consum ridicat de ceai sa contribuie la hidratarea organismului . Consumand zilnic lichide, veti mentine fluiditatea sangelui si totodata veti contribui la pastrarea unei temperaturi constante a corpului.

Iata doar cateva dintre plantele medicinale extrem de utilizate in prepararea ceaiurilor, datorita eficientei in ameliorarea afectiunilor:

Menta: ceaiul de menta are un rol important in procesul de digestie, indeparteaza senzatia de greata si reduce flatulenta .

Musetelul: acest tip de ceai este indicat in tratarea nervozitatii, a racelilor si a gripei. Prin faptul ca provoaca transpiratia, febra scade, iar pe de alta parte usureaza digestia.

Teiul: se stie despre ceaiul de tei ca este un bun calmant. Tocmai de aceea este recomandat in stari de nervozitate, agitatie si insomnie, dar si in tulburari digestive usoare, in ameliorarea simptomelor racelii si gripei.

Socul: este recomandat in cazul gripei, a sinuzitei sau al guturaiului.

Macesul: Ceaiul de macese previne infectiile respiratorii si racelile, stimuleaza apetitul si combate cu succes piatra la rinichi.

Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare