Dieta si nutritie

#alimente bogate vitamine #vitamine alimente #vitamine varsta

Ce vitamine trebuie sa iei in functie de varsta

In mod normal, ar trebui sa putem sa ne obtinem toate vitaminele si mineralele de care avem nevoie prin intermediul dietei zilnice. Tocmai de aceea medicii indeamna la o hrana sanatoasa si echilibrata. Exista si situatii in care e posibil sa avem nevoie de suplimente alimentare.

Iata ce suplimente recomanda specialistii in functie de varsta:

La toate varstele

Vitamina D. In iulie 2016, Public Health England si Comitetul stiintific consultativ pentru nutritie (SACN) au lansat noi recomandari privind aceasta vitamina. Astfel, toate persoanele cu varsta de peste 5 ani trebuie sa ia zilnic un supliment care contine 10 micrograme de vitamina D, in special din octombrie. pana in martie, cand nu obtinem suficienta vitamina D de la lumina soarelui.

Copiilor cu varste cuprinse intre 1 si 4 ani trebuie sa li se administreze un supliment zilnic care contine 10 micrograme, in timp ce bebelusilor sub 1 an, care sunt alaptati exclusiv sau partial, trebuie sa li se administreze un supliment care contine 8,5 pana la 10 micrograme pe zi.

Corpul nostru are nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciul. Astfel, lipsa vitaminei D duce la absorbtia insuficienta a calciului din dieta. In aceasta situatie, organismul trebuie sa ia calciu din oase, fapt care duce la slabirea acestora.

La 20, 30 si 40 de ani

Fier. Zilnic, cu totii folosim parte din depozitele de fier din organism pentru a produce globule rosii. Acestea sunt inlocuite la fiecare 100-120 de zile prin descompunere naturala. Femeile mai pierd si o cantitate suplimentara de fier ca urmare a menstruatiei. Un ciclu abundent sau o nastere scad nivelul de fier si duc la anemie. Multivitaminele care contine fier poate ajuta la prevenirea anemiei.

Acid folic. In primele 12 saptamani de sarcina, administrarea de suplimente cu acid folic scade semnificativ riscul aparitiei problemelor de dezvoltare a coloanei vertebrale la fat. Daca au in plan conceperea unui copil, femeile trebuie sa ia suplimente cu acid folic timp de cateva luni inainte de a opri contraceptia. Apoi ar trebui sa ia in continuare cel putin in primele trei luni de sarcina.

La 50 de ani

Calciu. Pe masura ce femeile trec prin menopauza, nivelul lor de estrogen scade, ceea ce le poate afecta rezistenta osoasa. Aceasta poate fi o problema pentru persoanele cu antecedente familiale de osteoporoza, pentru cele care fumeaza, cele cu o greutate corporala scazuta sau cu diete restrictive, precum veganismul.

Omega 3. Un supliment important pentru aproape toata lumea este, la aceasta varsta, uleiul de peste, care contine acizi grasi omega-3. Acestia sustin activitatea creierului, contribuie la sanatatea cardiovasculara si impiedica inflamatia. Nu exista o doza zilnica recomandata, insa in general este nevoie de aproximativ 500 mg.

La peste 60 de ani

Vitamine din gama B. Exista mai multe tipuri de vitamina B si toate au diferite roluri in organism. O dieta echilibrata, care contine si cereale integrale, ofera tot necesarul de vitamina B. Cu toate acestea, pe masura ce imbatranim, devine mai dificil sa absorbim vitamina B12, care se gaseste in cod, somon, branza, oua si unele cereale fortificate. Lipsa vitaminelor din gama B duce la anemie si probleme neurologice, cum ar fi pierderea memoriei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare