Dieta si nutritie

#digestie #sanatate #acid gastric #alimentatie #acid stomacal

Ce trebuie sa stii despre acidul gastric

Acidul gastric este esential pentru procesul digestiv, insa atunci cand este produs in cantitati mari produce o serie de probleme. Balonarea, refluxul acid sau durerile de stomac sunt cauzate de acidul gastric. Insa cu o alimentatie corecta, aceste probleme pot fi evitate.

Ce este acidul gastric

Acidul gastric este o parte importanta a procesului digestiv si ajuta la metabolizarea alimentelor. De asemenea, acidul gastric distruge bacteriile, virusurile si ciupercile care patrund in organism. Acidul gastric transforma vitaminele si minerale in substante care pot fi absorbite si folosite de organism.

Insa, acidul gastric poate cauza si o serie de probleme de sanatate. Atunci cand muschii esofagului nu se inchid bine, acidul gastric ajunge in esofag si gat si cauzeaza reflux acid si arsuri.

Acidul gastric are un PH cuprins intre 1,5 si 3,5 si joaca un rol esential in digestia proteinilor si activarea enzimelor digestive.

Cum este produs acidul gastric

Acidul gastric este produs de celulele parietale din stomac. Alte celule din stomac produc bicarbonat, care eutralizeaza acidul. Digestia implica amestecul a mai multe sucuri digestive care se misca prin tractul digestiv si care metabolizeaza molecule mari de alimente.

Atunci cand mananci, alimentele circula din gura spre esofag apoi in stomac unde sunt digerate. Procesul incepe atunci cand mesteci si inghiti mancarea si este finalizat in intestinul subtire.

Intr-un proces normal de digestie, muschiul esofagian se deschide pentru a permite mancarurilor sa treaca in stomac, dupa care se inchide pentru a preveni circulatia in sus a mancarurilo sau acizilor.

Atunci cand sucurile digestive ajung in esofag deoarece muschiul este slabit, apar si simptomele de reflux acid. Acest simptom duce la o serie de alte simptome precum balonare, dureri stomacale sau probleme de inghitire.

Cum previi problemele cauzate de acidul gastric

Daca vrei sa previi problemele cauzate de acidul gastric este foarte important sa ai grija de alimentatia ta. Evita alimentele grase si bauturile carbogazoase. In achimb, fa mai multa miscare. Doar 30 de minute de miscare pe zi sunt extrem de benefice deoarece maresc productia de serotonina, un hormon antidepresiv natural care ajuta si functiile digestive.

Redu cat de mult poti cantitatile de grasime pe care le consumi. Grasimea relaxeaza stomacul, ceea ce permite circulatia acidului catre esofag. Inlocuieste lactatele si branzeturile cu variantele degrasate si consuma mai multa carne de peste si pui.

Cum tratezi problemele cauzate de acidul gastric

Dieta este foarte importanta in tratarea acidului gastric. Medicul iti va recomanda mese fixe, cu alimente cat mai variate, de la lapte, orez si peste, pana la pui si cereale. Cantitatile consumate trebuie sa fie moderate.

Daca simpomele persista, medicul iti va recomanda medicamente antacide care neutralizeaza aciditatea din stomac. De asemenea, pentru a te asigura stomacul are suficient acid, este indicat sa mesteci mancarea foarte bine. Este important ca saliva sa se amestece cu alimentele pe care le consumi.

Procesarea si gatirea alimentelor distrug enzimele, astfel ca este recomandat sa consumi zilnic un iaurt. Iaurtul contine culturi active, o sursa benefica de bacterii care previn dezvoltarea organismelor nocive in tractul digestiv.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare