Dieta si nutritie

#bautura energizanta #energizant #efecte bautura energizanta

Ce se intampla in corpul tau cand consumi bauturi energizante

Bauturile energizante sunt printre cele mai consumate din lume. Explicatii ar fi multe: oamenii sunt din ce in ce mai ocupati si mai obositi si au nevoie de ceva care sa le dea un "boost" de energie, sunt considerate foarte gustoase de unii, sunt folosite in combinatie cu alte bauturi. Unii spun ca ar crea dependenta, altii ca nici nu poate fi vorba despre asa ceva. Iata, insa, ce efect au de fapt asupra organismului bauturile energizante.

Piata bauturilor energizante este in continua dezvoltare, in ciuda avertismentelor privind riscurile acestora pentru sanatate. Cele mai multe astfel de bauturi au aceleasi ingrediente, iar expertii au analizat efectul acestora asupra organismului uman. Vestile nu sunt deloc bune, potrivit thehealthy.com.

Bauturile energizante pot provoca deshidratare din cauza continutului ridicat de cafeina. Efectul diuretic al acesteia creste cantitatea de sare si apa pe care corpul nostru o elibereaza prin urina, iar in situatii extreme acest lucru poate duce la deshidratare. Acest efect nociv poate fi compensat prin consum mai mare de apa, subliniaza nutritionistul Beth Warren.

Consumul de bauturi energizante pot creste ritmul cardiac, tot din cauza cafeinei. Un studiu publicat in Journal of the American Heart Foundation, realizat in 2019, arata ca o persoana sanatoasa care a consumat aproape un litru de energizant intr-o ora avea, dupa alte patru ore, o activitate cardiaca anormala si o tensiune arteriala ridicata. Un studiu publicat in 2015 de Canadian Journal of Cardiology, arata ca incidenta problemelor cardiace la adolescenti crestea in asociere cu consumul abuziv de energizante.

Bauturile energizante ar putea afecta si dantura, spun specialistii. Explicatia este ca acestea contin o cantitate mare de acid citric, care este foarte coroziv. In combinatie cu zaharul, se creeaza o adevarata "furtuna" din care smaltul dintilor iese foarte demineralizat. Specialistii arata ca subtierea smaltului nu poate fi combatuta.

Ingredientele din bauturile energizante nu iti dau, de fapt, energie. Taurina si L-Carnitina sunt aminoacizi care se regasesc in mod natural in muschi, iar glucuronolactona nu are nici ea efecte mai puternice asupra metabolismului. In schimb, "boost"-ul de energie vine, cel mai probabil, din continutul ridicat de zahar: aproximativ 13 lingurite la portie (mai mult decat dublul cantitatii maxime recomandate de OMS pentru consumul zilnic). In timp, consumul abuziv de bauturi energizante va provoca obezitate si rezistenta la insulina.

Consumul ridicat de energizante este asociat si cu dureri de cap si schimbari bruste de dispozitie. Cauza acestui fapt este Guarana, un alt ingredient comun bauturilor energizante. Aceasta este o planta, dar nu este neaparat una sanatoasa. Guarana are un continut mare de cafeina si stimuleaza sistemul nervos central. Aceasta ofera un boost de energie, limpezeste mintea si reduce apetitul, insa poate avea efecte secundare precum dureri de cap, insomnie, nervozitate si schimbari bruste de dispozitie. Poate fi foarte periculoasa in combinatie cu anumite medicamente.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului