Dieta si nutritie

#cafea zilnic # consum cafea #efecte cafea #cafea

Ce se intampla in corpul tau cand bei cafea zi de zi

Chiar daca in Romania consumul de cafea per persoana este cu 60% mai mic decat media UE, multi romani isi incep activitatile de zi cu zi abia dupa ce au baut o cafea. Sau chiar doua. Apoi, dupa orele pranzului, inca o cafea e menita sa le anime starea de spirit si sa faca sa dispara ca prin minune oboseala.

Totusi, cat de buna este cafeaua pentru organism? Si cand e prea multa? Vestea buna este ca aceasta bautura atat de indragita este chiar sanatoasa. Iata cateva dintre calitatile sale descoperite de oamenii de stiinta in urma mai multor studii:

Scade sansele de a dezvolta cancer si alte boli

Cafeaua este o sursa importanta de antioxidanti, ceea ce face ca un consum constant de cafea neagra sa diminueze sansele de a dezvolta anumite boli. "Consumul moderat de cafea (3-5 cesti zilnic) poate fi pus in legatura cu scaderea mortalitatii din toate cauzele, cu un risc redus de aparitie a diabetului de tip 2 si un risc scazut de apartie a bolii Parkinson, a dementei, ciroza virale si anumitor tipuri de cancer, inclusiv cel de ficat si endometrial", sustine Beth Witherspoon, specialist dietetician, citata de Reader’s Digest. Expertii au facut chiar referire la cafea ca la un "medicament miraculos", datorita capacitatii sale de a preveni astfel de boli. Totusi, pentru ca antioxidantii sa isi faca efectul trebuie sa renunti la lapte si la zahar.

Imbunatateste starea generala

In plus fata de prevenirea bolilor, continutul de cafeina din cafea este direct corelat cu creierul. Aceste efecte sunt observate in special la niveluri scazute de consum (aproximativ 75 mg). Potrivit lui Witherspoon, "cafeina a fost asociata cu actiuni pozitive asupra creierului, incluzand atentia imbunatatita, o mai buna concentrare si o stare de spirit ameliorata". Ba chiar se pare ca previne depresia. Un studiu realizat de o echipa de la Scoala de Sanatate Publica de la Harvard, in 2013, a aratat ca cei care au baut doua sau trei cesti de cafea pe zi, au prezentat un risc de sinucidere cu 45% mai mic.

Creste performantele sportive

Sportivii care iubesc cafeaua se pot considera norocosi. Acestia beneficiaza de imbunatatirea performantelor fizice si psihice datorita proprietatilor cafelei. Astfel, aceasta bautura este ideala pentru sustinerea efortului in exercitii aerobice sau de anduranta. Cantitatea de cafeina recomandata pentru ameliorarea performantei este de 2-6 miligrame per kilogram corp. Este vorba despre o cana de cafea obisnuita preparata pentru cineva care cantareste 80 de kilograme. Capacitatea cafeinei de a creste concentrarea si vigilenta este de ajutor intr-un antrenament de succes.

Creste colesterolul si tensiunea arteriala

In cazul in care ai probleme cu nivelul colesterolului, ar fi indicat sa verifici modul in care se prepara cafeaua. Daca utilizezi un filtru de cafea sau un expresor, atunci este posibil sa asimilezi o cantitate mai mare de cafestol, un compus chimic prezent in boabele de cafea care creste nivelul colesterolului in sange.

Cafeaua poate provoca si o crestere a tensiunii arteriale. De obicei, aceasta crestere este scurta, temporara si nu va avea efecte negative pe termen lung.

Foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare