Dieta si nutritie

#gripa #alimentatie #alimente #ceai #ceai negru #fructe #alcool #raceala

Ce sa NU consumi atunci cand esti racit

Atunci cand esti racit, exista anumite alimente care pot grabi vindecarea, insa exista si o serie de mancaruri de care ar trebui sa te feresti.  Unele alimente nu fac decat sa slabeasca  sistemului imunitar si sa il faca sa nu mai dea randament in protejarea  organismului.


Alimentatia
pe care o ai in timpul racelii, conteaza mai mult decat crezi. Iata o lista cu alimentele pe care nu trebuie sa le mananci atunci cand esti racit.


Sucuri din comert


Sucurile carbogazoase, cele care au un continut ridicat de zahar si chimicale , nu fac decat sa iti slabeasca sistemul imunitar . Daca vrei sa bei sucuri, cel mai bine ar fi sa optezi pentru siropurile 100% naturale din magazinele naturiste sau sa iti prepari acasa, din fructe proaspete.


Cu siguranta acestea iti vor prii foarte mult si vor grabi vindecarea racelii datorita continutului de vitamine (in special vitamina C).


Alcool


Pe lista bauturilor interzise se afla si cele care contin alcool. Chiar daca bunicii nostri consuma tuica fiarta atunci cand sunt raciti (sau pentru a preveni raceala), trebuie sa stii ca acest ingredient scade puterea de lupta a sistemului imunitar, chiar daca pe moment iti da senzatia ca „arde si ucide toti microbii”.


In plus, alcoolul favorizeaza eliminarea vitaminei C din organism, vitamina absolut esentiala in vindecarea racelii.


Lichide fierbinti


Din diverse motive, s-a format mitul care sustine ca pentru a trata raceala trebuie sa bei ceaiuri fierbinti. Contrar acestuia, medicii sustin ca lichidele fierbinti provoaca arsuri la nivelul mucoasei si stimuleaza in acest fel aparitia microbilor.


Este adevarat ca se recomanda sa bei foarte mult ceai atunci cand esti racit (tei, menta, soc etc), insa este de preferat sa le consumi calde si nu fierbinti.


Ceaiul negru si ceaiul verde


Desi este recomandat sa bei lichide calde, ferestete de ceaiul negru si de cel verde deoarece acestea au efecte diuretice, grabind eliminarea lichidelor din corp si provocand astfel deshidratarea.


Dulciuri


Din aceleasi considerente ca in cazul sucurilor indulcite, ar fi bine sa eviti ciocolata, prajiturile si alte dulciuri. Cand iti este pofta de ceva dulce, incearca sa mananci diverse fructe (portocale, pomelo , pere, prune, kiwi, smochine etc)  sau miere. Mierea iti va satisface cu siguranta pofta de dulce, iar in plus, iti va intari sistemul imunitar.


Dulciurile ataca globulele albe, care au rolul de a distruge virusurile.


Condimente iuti


Hreanul, piperul sau ardeiul iute sunt alimente care dau senzatia de (favorizand drenajul mucozitatilor), insa medicii sustin ca ele pot provoca iritatii ale mucoaselor, ingreunand in acest fel procesul de vindecare.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului