In perioada postului oamenii cauta sa se hraneasca foarte bine, in lipsa consumului de carne, de oua sau lactate. Ce ar trebui sa mancam pentru a inlocui carnea? Specialistii spun ca leguminoasele contribuie la cresterea rezistentei sistemelor agricole si la asigurarea unei vieti mai bune.
Meniurile si bucatariile din intreaga lume includ feluri de mancare bazate pe leguminoase. Unele dintre ele sunt recunoscute in intreaga lume, asa cum este humusul (din naut) sau dhal-ul indian ( din linte, naut).
Legumele uscate, spune specialistii, au un continut ridicat de proteine si nutrienti, fiind o sursa ideala de proteine. De asemenea, sunt sarace in grasimi si bogate in fibre solubile. Consumul acestora poate sa scada colesterolul si ajuta la controlul zaharului din sange.
Sunt recomandate de organizatiile de sanatate pentru gestionarea bolilor netransmisibile precum diabetul si afectiunile inimii. Totodata, s-a demonstrat ca leguminoasele ajuta la combaterea obezitatii, informeaza ONU.
In anul 2019, Adunarea Generala a ONU a proclamat 10 februarie drept Ziua mondiala a leguminoaselor.