Dieta si nutritie

#filtre de apa #sistem RO #dedurizator #purificator #filtru UPS #deshidratare #fructe #alimente hidratante

Ce sa consumi pentru a nu suferi de deshidratare

Apa este lichidul vital, insa nu primeste aceeasi atentie ca si ceaiul verde, antioxidantii sau dietele. Joaca insa un rol crucial pentru organismul nostru si pentru obiceiurile noastre zilnice.

Organismul uman este realizat in proportie de 60% din apa si fiecare sistem functional depinde de apa. Apa este importanta pentru piele, par, unghii. De asemenea, apa controleaza temperatura corpului, rata cardiaca si tensiunea arteriala. Apa este astfel esentiala pentru sanatate.

Cu toate acestea, foerte multe persoane nu se hidrateaza corespunzator. Acest lucru duce la slabiciune musculara si oboseala.

Pentru a ramane hidratat pe parcursul intregii zile este indicat sa consumi apa si alte lichide, dar si sa consumi fructe si legume, care contin cantitati mari de apa.

 

Cu ce poti inlocui apa


Fructele sunt o sursa excelenta de apa. Pepenele rosu este fructul cel mai bogat in apa, cu un continut de peste 90%. Portocalele, grepefruit-ul si pepenele galben sunt de asemenea extrem de bogate in apa.

Chiar daca legumele nu contin la fel de multa apa ca fructele, ofera organismului numerosi nutrienti. Telina, castravetii, rosiile, ardeii verzi sau salata verde sunt surse bune de apa. De asemenea, mai poti consuma iaurt, supe sau sucuri de fructe si legume.

Dupa apa, laptele este un alt aliment care ofera organismului energie si hidratare . Este esential pentru organism si previne numeroase afectiuni.

Atunci cand ai nevoie de hidratare, incearca insa sa eviti bauturile carbogazoase, care nu au nicio valoare nutritionala si sunt bogate in calorii.

Cafeaua si ceaiul sunt alte lichide care ajuta la hidratare organismului. Trebuie insa sa le consumi cu moderatie, in cantitati excesive avand numeroase efecte secundare.

De asemenea, este indicat sa eviti alcoolul. Acesta deshidrateaza puternic organismul, iar in cantitati mari este extrem de nociv. Cantitatea zilnica indicata de alcool este de un pahar pentru femei si 2 pahare pentru barbati.

Daca nu iti place gustul fad al apei plate, poti adauga putin suc de lamaie sau cateva felii de castravete.
 

Cata apa trebuie sa bei zilnic


Specialistii recomanda hidratarea corespunzatoare a copiilor si adolescentilor, in special a celora care sunt implicati in activitati fizice intense. Acestia trebuie sa consume cate un litru de apa la fiecare patru ore.

Atletii au nevoie de hidratare continua, inainte, in timpul si dupa antrenamente, cel putin 500 ml de apa la fiecare jumatate de ora. Atunci cand transpiram eliminam apa din organism.

In general, o persoana normala, care nu este implicata in activitati fizice intense, trebuie sa consume intre 6 - 8 pahare de apa zilnic, in special in prima parte a zilei.

Evita sa bei foarte multa apa inainte de culcare, deoarece vei avea un somn nelinistit si te vei trezi de mai multe ori pentru a merge la toaleta .

Pentru a verifica nivelul de hidratare, este recomandat sa analizezi culoarea urinei. Daca mergi la toaleta la fiecare 2- 4 ore, urina are o culoare deschisa si clara si este in cantitati mari, atunci esti o persoana bine hidratata.

Daca insa nu mergi la toaleta pana la ora 4 dupa-amiaza cel mai probabil ca esti puternic deshidratat.
 

Semne ale deshidratarii


Printre simptomele deshidratarii se numara:

  • oboseala;
  • depresia;
  • iritabilitatea;
  • durerile de cap;
  • migrenele severe.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului