Cand vine vorba despre alimentatia sanatoasa, nutritionistii stiu cel mai bine ce sfaturi sa-ti ofere, insa oare ei chiar mananca echilibrat, asa cum iti recomanda tie? In cele mai multe cazuri, raspunsul este afirmativ. Sunt cateva alimente pe care medicii le considera esentiale in bucatarie si la care nu ar renunta vreodata, tocmai datorita faptului ca sunt sanatoase, pot contribui la prevenirea anumitor boli si au o valoare nutritionala mare.
1 Seminte crude
Semintele pot constitui gustari geniale, deoarece sunt pline de proteine, substante nutritive esentiale pentru oase si muschi, precum si pentru sustinerea metabolismului si dobandirea energiei necesare desfasurarii activitatilor de zi cu zi. Semintele crude si nesarate contin acizi grasi esentiali care reduc nivelul de colesterol si previn bolile cardiovasculare, vitaminele A, B, C si E, la care se adauga minerale precum calciul, magneziul si fierul.
Din bucataria nutritionistilor nu lipsesc vreodata:
- semintele de dovleac
- semintele de in
- semintele de floarea-soarelui
2 Conserva de naut
Conserva de naut poate fi salvatoare in momentele in care vrei sa gatesti ceva sanatos. Din naut poti prepara un humus delicios ori poti da un plus de savoare salatelor si altor preparate culinare. Nautul contine substante antioxidante, enzime care imbunatatesc tranzitul intestinal, carbohidrati care se absorb lent in sange, vitamine si minerale. Cu atat de multe calitati, nu este de mirare ca nautul nu lipseste vreodata din bucatariile nutritionistilor.
3 Legume congelate
Contrar a ceea ce se crede, legumele isi pastreaza calitatile nutritionale atunci cand sunt congelate la scut timp dupa recoltare. Asadar, daca vrei sa ai o alimentatie sanatoasa, asigura-te ca ai intotdeauna la indemana o punga cu legume congelate.
4 Paste din faina integrala si orez brun
Pastele din faina integrala si orezul brun isi pastreaza mult mai bine proprietatile nutritionale decat pastele obisnuite si orezul alb. Din acest motiv, nutritionistii au intotdeauna in bucatarie atat paste integrale, cat si orez brun.
5 Ulei de masline
Uleiul de masline are calitati exceptionale si este de departe cel mai recomandat tip de ulei pentru gatit. El contine acizi grasi esentiali omega 3, suprima pofta de mancare si scade nivelul de colesterol rau. Nutritionistii il consuma intotdeauna in salate si il recomanda tuturor persoanelor care vor sa aiba o alimentatie sanatoasa.
Sursa foto: oliveoilexcellence.com