Dieta si nutritie

# pericol gluten #beneficii dieta fara gluten #dieta fara gluten #intoleranta gluten #alimente fara gluten #gluten

Ce este glutenul si ce trebuie sa stim despre el! Cum te poate ajuta o alimentatie fara gluten sa ai o viata sanatoasa

Auzim deseori in jurul nostru expresia "fara gluten" dar aproape niciodata nu suntem interesati sa exploatam subiectul, intrucat nu ne-am gandi vreodata ca poate si noi am putea sa ne aflam in randul persoanelor care sufera de o intoleranta la gluten, mai mult sau mai putin agresiva.

Ce nu stim insa este ca o intoleranta la gluten pe care poate nu am descoperit-o pana la varsta tarzie, poate creste riscul altor afectiuni, inclusiv al bolilor autoimune, osteoporozei, anemiei sau chiar al pneumoniei, boala cauzata de agenti infectiosi in cele mai multe din cazuri.

Persoanele care manifesta aceasta intoleranta la gluten si urmeaza un regim alimentar corect si echilibrat, isi vor imbunatati functia splinei, acel organ ce joaca un rol foarte important in buna functionare a sistemului imunitar, ajutand astfel in lupta impotriva pneumoniei cauzata de bacterii.

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteina naturala regasita in cereale precum graul, orzul, secara sau orezul.

Suprinzator este insa faptul ca o regasim, fara macar sa banuim, in alte alimente precum:

  • sosuri, ketchup
  • cereale
  • bauturi (berea)
  • mezeluri
  • amidon alimentar

...Si nu mai vorbim de prajituri si orice produs de cofetarie.

Cum actioneaza glutenul?

Acesta irita intestinul, ducand pana la leziuni intestinale, mai mult sau mai putin usoare, in functie de nivelul de intoleranta.

In aceasta situatie, sistemul imunitar raspunde prin deterioarea cililor (acele formatiuni cu rol de protectie a intestinului subtire si care absorb nutrientii din alimente).

Cum se manifesta intoleranta la gluten?

Cel mai des, principalele manifestari resimtite sunt: durerile abdominale, senzatia de balonare, dureri de cap, greata, oboseala, anxietate. Intr-un cuvand o stare generale de indispozitie. Manifestata frecvent, aceasta ar trebuie sa ne ridice multe semne de intrebare.

Cum multe dintre aceste simptome sunt dificil de recunoscut sau poate prea banale, intoleranta la gluten este de cele mai multe ori dificil de descoperit. Trebuie insa sa stim ca exista numeroase testari clinice (analize de sange sau biopsie intestinala) care vor determina daca suferim sau nu de intoleranta la gluten.

In plus, daca avem macar aceasta banuiala, modul cel mai sigur de a ne auto-diagnostica este sa urmam o dieta fara gluten timp de 2-3 luni, observand cu atentie simptomele prin comparatie cu cele de dinainte de regim.

O dieta fara gluten este astazi un mod de viata!

Nimic mai simplu! Astazi, este mai usor ca niciodata sa adoptam un regim alimentar fara gluten, intrucat avem la indemana mai toate categoriile de alimente, la care nu trebuie sa renuntam atunci cand luam decizia de a renunta la gluten: dulciuri, lapte, cereale, paine, paste sau chiar sosuri!

Naturopat.ro ofera o gama extrem de varianta de produse fara gluten, de la pulberi si pudre organice, cerele si paste fainoase, pana la ciocolata, batoane sau snacks-uri.

Pudrele si pulberile organice fara gluten, au la baza plante cu un aport nutritional extrem de util organismului, care odata tranformate in pudra, isi pastreaza toate elementele benefice: vitamine, minerale, antioxidanti, proteine si grasimi sanatoase. Suntem foarte hranitoare si usor de consumat in salate, smoothies sau iaurt, completand necesarul zilnic de proteine, din cele mai bune surse vegetale.

Batoanele raw fara gluten reprezinta o gustare pe cat de sanatoasa, pe atat de hranitoare, potrivite in orice moment al zilei. Au la baza ingrediente valoroase precum untul de cacao, nectar din flori, seminte germinate din agricultura ecologica, pudra de spirulina si o varietate larga de seminte bogate in grasimi esentiale si aminoacizi (susan, caju, seminte de chia, canepa, migdale sau nuci).

Pe langa aportul de fibre si proteine de inalta calitate nutritionala, delicioasele batoane raw fara gluten ne aduc un aport energetic crescut, datorita continutului bogat in grasimi sanatoase, zaharuri din fructe, proteine si saruri.

Avem o varietate de batoane pentru toate gusturile:

Cerealele si pastele fainoase fara gluten reprezinta o categorie apreciata de produse, fiind ingrediente consumate cu frecventa crescuta. Sunt produse pe baza de faina si seminte din agricultura ecologica, cu un continut redus de carbohidrati, spre deosebire de pastele fainoase obisnuite.

Cerealele fara gluten ne ofera o alternativa sanatoasa pentru un mic dejun consistent si hranitor, avand la baza cereale integrale, seminte si fructe si agricultura ecologica. Ne furnizeaza toti nutrientii necesari pentru o zi plina de energie (grasimi, zaharuri, fibre si proteine).

La fel ca si glutenul, intalnim deseori intoleranta la lactoza, pe care de asemenea foarte multi dintre noi o tratam cu indiferenta totala, cei mai multi dintre noi nestiind niciodata cu adevarat ce este si daca suntem sau nu in aceasta situatie.

Laptele vegetal este un produs ce raspunde pozitiv celor 2 nevoi alimentare speciale, insa este un produs atat de hranitor, incat poate fi consumat de catre oricine.

Ovaz, soia, hisca sau mei, toate sunt cereale de stau la baza laptelui vegetal, bogat in proteine de buna calitate si imbogatit cu calciu.

O dieta fara gluten este o alegere sanatoasa pentru oricare dinte noi!

Chiar daca glutenul nu ne provoaca nici cel mai mic disconfort, produsele fara glutem sunt o alternativa sanatoasa pentru oricine. Mult mai usor de digerat, produsele fara gluten sunt astazi preferate de foarte multi dintre noi, cu atat mai mult cu cat varietatea acestora ne permite sa facem foarte multe alegeri inspirate!

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare