Contaminarea fructelor si legumelor cu insecticide poate conduce la aparitia unor efecte, precum: confuzie, stari de nervozitate, greata, hipersensibilitate la lumina, la sunet, pierderea motricitatii etc. (efecte ce au fost observate la muncitorii care fabricau insecticidul Kepone, retras din industrie in anul 1976).
Cum pot fi indepartate substantele chimice de pe suprafata fructelor si a legumelor?
Fructele, spre deosebire de legume, contin, in medie, reziduuri mai mari de substante chimice. Piersicile, ciupercile, merele, salata si rosiile se numara printre fructele si legumele care pot fi cele mai afectate de aceste pesticide. Urmatoarele fructe expuse la contaminare sunt ardeii si strugurii. Pe de alta parte, cele mai protejate de contaminare sunt legumele radacinoase, dar si cele in pastai, precum mazarea.
Cu toate ca pot fi atinse de insecticide, atat fructele, cat si legumele pot fi consumate in siguranta daca substantele sunt eliminate corespunzator. Iata cum poti indeparta aceste substante simplu si usor:
- spala fructele cu apa din abundenta – specialistii in domeniu sustin ca aceasta este prima si cea mai la indemana modalitate de indepartare a substantelor chimice de pe suprafata fructelor si legumelor. Prin spalarea cu apa, se poate scoate pana la 80% din cantitatea reziduala ce poate fi regasita pe suprafata externa (coaja) a fructelor si legumelor. Spalarea acestora cu apa sarata sau scufundarea lor in apa fierbinte poate mari procentul de curatare;
- indeparteaza coaja – pentru un plus de siguranta, poti alege sa indepartezi coaja fructelor si a legumelor, dupa spalare. Prin indepartarea cojii, nu pierzi din aportul de vitamine si nutrienti, deoarece acestia se regasesc si in pulpa fructului. Dovleceii, vinetele sau castravetii se numara, de asemenea, printre fructele a caror decojire este recomandata;
- indeparteaza primele frunze – in cazul salatelor sau a legumelor de tipul verzei sau andivelor, nu se poate elimina stratul de suprafata, precum in cazul merelor sau al rosiilor. Din acest motiv, se recomanda indepartarea primelor frunze din exterior, deoarece frunzele din interior sunt mai protejate de expunerea la solutiile insecticide. Cu toate astea, nu trebuie sa ignori spalarea acestora cu apa din abundenta;
- curata fructele cu otet – lasa fuctele si legumele intr-un bol cu apa si otet pentru 15 – 30 de minute, apoi clateste-le bine cu apa rece.
Pentru a te asigura ca folosesti insecticide de calitate, care respecta normele, trebuie sa ai in vedere cateva detalii simple, precum:
- alege un furnizor de incredere, care sa iti puna la dispozitie produse de calitate, conforme cu reglementarile in vigoare;
- citeste cu atentie indicatiile producatorului, inscrise pe ambalajul solutiilor folosite;
- respecta cu strictete indicatiile de preparare si administrare a solutiilor oferite de producator, pe ambalaj;
- respecta perioadele de administrare a tratamentelor, in functie de tipul de culturi pe care doresti aplicarea acestor substante, astfel incat sa reduci la minimum riscul de contaminare a fructelor.
FOTO: pixabay.com
Advertorial