Dieta si nutritie

#e-uri #aditivi #masline

Ce contin maslinele din magazinele romanesti. Le mai consumi?

Maslinele sunt aparitivele adorate de toata lumea. Acestea se comercializeaza fie ambalate in casolete de plastic, fie la borcan de sticla sau in cutii de tabla, fie vrac.

 

20 de sortimente de masline comercializate in Romania (atat in sistem vrac cat si ambalate), au fost analizate, iar rezultatele nu sunt deloc favorabile. In acestea s-au descoperit cantitati impresionante de E-uri. Nu mai putin de 9 tipuri de aditivi alimentari au fost descoperiti in masline.

Maslinele, pline de aditivi alimentari

Maslinele din magazinele din Romania, sunt pline de aditivi alimentari. In sortimentele analizate se regasesc urmatoarele cantitati de aditivi:

  • 65% din sortimentele de masline analizate contin acid lactic;
  • 60% din sortimentele de masline analizate contin acid citric;
  • 45% din sortimentele de masline analizate contin acid ascorbic;
  • 35% din sortimentele de masline analizate contin gluconat feros;
  • 20% din sortimentele de masline analizate contin alginat de sodiu;
  • 15% din sortimentele de masline analizate contin glutamat de sodiu;
  • 5% din sortimentele de masline analizate contin lactat feros;
  • 5% din sortimentele de masline analizate contin sorbat de potasiu;
  • 5% din sortimentele de masline analizate contin benzoat de sodiu.

Efectele aditivilor din masline

  • E202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman.
  • E211 – benzoat de sodiu, conservant cu actiune antibacteriana si antifungica in mediul acid. Benzoatul de sodiu este un conservant sintetic care, in reactie cu acidul ascorbic, genereaza benzen, substanta toxica cancerigena.
  • E270 – acidul lactic este folosit ca stabilizator si conservant. Poate produce reactii alergice precum mancarimi, inflamarea limbii si a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale, favorizeaza subtierea smaltului dentar si aparitia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producand diverse afectiuni digestive. Alimentele ce contin E 270 nu trebuie consumate de bebelusi si copiii mici pentru ca ei nu detin echipamentul enzimatic necesar metabolizarii acestuia.
  • E300 – Acid ascorbic este un agent antioxidant obtinut din glucoza si care, in cantitati mari, poate produce diaree, ataca smaltul dintilor si duce la formarea calculilor la rinichi.
  • E330 – acidul citric este un agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.
  • E579 - gluconatul feros este un stabilizator artificial de culoare, care in combinatie cu oxigenul, declanseaza reactia de oxidare in urma careia maslinele verzi sau blonde devin negre. Gluconatul feros provoaca eroziuni la nivelul mucoasei esofagului si stomacului.
  • E585 - lactatul feros este un stabilizator artificial de culoare, avand acelasi rol tehnologic si aceleasi reactii adverse ca ale gluconatului feros.
  • E621- monoglutamatul de sodiu este un potentiator de gust si aroma. Acesta provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului. Deficitul de vitamina B6 genereaza slabiciune musculara, anemie, insomnie, caderea parului, oboseala cronica si tulburari neurologice. Deficitul de calciu provoaca o serie de manifestari, cum ar fi: carcei, pierderi de memorie, fracturi, irascibilitate, astenie, tulburari intestinale si lipsa poftei de mancare. Produsele care contin acest aditiv nu trebuie consumate de catre femeile insarcinate, copiii, hipoglicemicii, batranii sau cardiacii.
  •  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare